– Danas se malo dotičemo higijene, koja je itekako bitna za zdravlje svake osobe. Naime, posvetićemo pažnju ručnika, i koliko ih često mijenjamo. Neki to rade svaki dan, dok neki pretjeraju, i to rade tek jednom u samo par dana…

U slučaju da su vaši ručnici grube i krute teksture, moguće je da je za ovaj problem odgovorna uobičajena pogreška, popraćena rješenjem za vraćanje željene mekoće! Osjećaj korištenja luksuznog ručnika za upijanje vlage nakon revitalizirajućeg tuširanja uistinu je očaravajući. Nažalost, mekoća ručnika ima tendenciju smanjivanja i pretvaranja u krutost kao rezultat pogrešaka koje počinimo tijekom procesa pranja.

  • Lora de Bara, poznata figura na društvenim mrežama po svojim pouzdanim savjetima za čišćenje i higijenu, pruža dragocjene uvide u uobičajene pogreške i predstavlja praktična rješenja za vraćanje mekoće ručnika. Lori objašnjava da se grub i krut osjećaj ručnika nakon pranja može pripisati nakupljanju proizvoda na vlaknima ručnika. Kada se ručnici prepune u perilici rublja ili se koristi previše deterdženta, njihova iznimna sposobnost upijanja ometa pravilno čišćenje. Posljedično, ostaci deterdženta lijepe se za vlakna, što dovodi do smanjene sposobnosti upijanja i grube teksture. Bez napora vratite mekoću ručnika, jamčeći očuvanje i zaštitu vaših stvari.

Za učinkovitu metodu čišćenja ručnika, odreknite se tradicionalnog deterdženta i odlučite se za prirodnu alternativu. Jednostavno stavite svoje ručnike u perilicu kao i inače, ali umjesto deterdženta dodajte dvije šalice octa. Ocat služi kao moćno sredstvo za čišćenje, uklanjajući sve ostatke s vlakana ručnika i ostavljajući ih svježima i bez ikakvih neugodnih mirisa. Ne samo da se ocat pokazao korisnim za održavanje čistoće vaših ručnika, već također pomaže u očuvanju stanja vaše perilice rublja. No, važno je imati na umu da je kod pranja ručnika octom ključno paziti da temperatura vode ostane ispod 60 stupnjeva.

Topla voda se pokazala optimalnim izborom za ovaj proces, jer pojačava učinkovitost octa, a da pritom ne oštećuje tkaninu. Ako su ručnici postali pretjerano kruti i zadržali su to stanje dulje vrijeme, možda će biti neophodno izvršiti dodatnu rundu pranja. Umjesto deterdženta, ovaj put u proces pranja ubacite šalicu sode bikarbone i još jednom ih operite.

Prema Lori, soda bikarbona posjeduje urođena svojstva čišćenja koja učinkovito eliminiraju sve zaostale ostatke proizvoda koji se nalaze unutar vlakana ručnika. Za učinkovitije sušenje pokazalo se korisnim snažno protresti ručnike prije nego što ih objesite, jer to pomaže u opuštanju vlakana i pospješuje bolje sušenje. Svakodnevna uporaba ručnika stvara idealno tlo za razmnožavanje bakterija, gljivica, mrtvih stanica kože, nosnih, fekalnih i urinarnih izlučevina, kao i raznih drugih bakterija koje se često nalaze u kupaonici, uključujući kapljice iz WC školjke koje nakupljaju se na ručnicima.

Kada su u pitanju ručnici za tijelo, važno je zapamtiti da, iako većina klica potječe iz vašeg vlastitog tijela i možda ne predstavljaju prijetnju, vrijedi razmotriti njihovo brzo razmnožavanje na vlažnim površinama. Postavlja se pitanje: Koliko često treba mijenjati ručnike? Prema riječima Filipa Tierna, patologa i mikrobiologa s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u New Yorku, koliko puta možete koristiti ručnike za tijelo ovisi o njihovoj namjeni. Ako ih koristite da biste se potpuno osušili, npr. stavljajući ih na radijator, ne smiju se koristiti više od tri puta.

Ova informacija je podijeljena s Tech Insiderom. Prema Tiernu, važno je češće prati male ručnike koji se koriste za sušenje ruku. Zbog česte upotrebe tijekom dana, skloni su nakupljanju prljavštine i stoga ih je potrebno mijenjati svaki dan. Tierno savjetuje da ako iz ručnika izlazi neugodan miris, to ukazuje na prisutnost umnoženih mikroba, signalizirajući potrebu za hitnim pranjem.

  • Kako se tijelo suši, vlaga se uklanja, ostavljajući za sobom mrtve stanice kože koje se nalaze na njegovoj površini. Ove stanice služe kao savršeni izvor hrane za mikrobe, kojima vlaga osigurava vodu i neutralni pH faktor. Kako bi se osigurala higijena i spriječilo nakupljanje šminke, losiona ili ulja, preporuča se mijenjati posebne ručnike za lice jednako često kao i ručnike za tijelo, idealno ne više od tri puta prije pranja, posebno s obzirom na njihov kontakt s osjetljivim područjima poput očiju i usne.

Preporučeno