– Kao što i sami možete da zaključite po naslovu našeg današnjega članka govorimo o segmentu zdravlja. Jako je bitno da se zdravo hranite, ako želite da imate dobru probavu, a mi danas govorimo o suvim šljivama koje su pravo čudo za probavu i bolji rad crijeva, ali i ostalih segmenata zdravlja. 

Ana je bila ugodno iznenađena neočekivanim ishodom nakon što je u dnevnu rutinu uvela tri suhe šljive prije doručka. Nakon jednomjesečnog eksperimenta, primijetila je mnoštvo povoljnih transformacija unutar svog fizičkog bića. Porast razine energije. Ana je iskusila održanu razinu energije tijekom dana, zahvaljujući i vlaknima i prirodnim šećerima koji se nalaze u suhim šljivama. To ju je spriječilo da osjeti popodnevni umor. Postizanje kože koja je u boljem stanju zdravlja. Korištenje suhih šljiva, bogatih antioksidansima i vitaminima, odigralo je ključnu ulogu u poboljšanju Anine kože, što je rezultiralo blistavijim i dobro hidratiziranim tenom.

  • Borbom protiv slobodnih radikala te su hranjive tvari značajno pridonijele ukupnom poboljšanju zdravlja i izgleda njezine kože. Osjećaj potpunog zadovoljstva nakon obroka. Ana je osjetila sitost zbog vlakana koja se nalaze u suhim šljivama, što je dovelo do smanjene želje za grickalicama usred obroka. Kao rezultat toga, lakše je upravljala svojom potrošnjom kalorija i održavala zdravu težinu. Dodatni tekst: Dok se ljetna sezona oprašta, neosporno je zadovoljstvo uživati ​​u ugodnom okusu ovog voća. Dolazak savršeno zrelih rajčica i slatkih breskvi uvijek je signalizirao završetak naše voljene godišnje tradicije, a šljive dijele taj osjećaj.

Međutim, kada postanete svjesni jedinstvenih prednosti koje nudi svako voće, nedvojbeno ćete pažljivije razmisliti o svom izboru. Šljive su opsežno proučavane i otkriveno je da imaju izvanredne zdravstvene dobrobiti, što je činjenica koja vam je možda izmakla. Otkrijte skrivene dobrobiti uključivanja šljiva u svoju prehranu i otkrijte neke intrigantne činjenice koje bi ih mogle učiniti vašim novim omiljenim voćem. Prije svega, šljive se mogu pohvaliti obiljem esencijalnih vitamina, uključujući veliku dozu vitamina C, kao i značajnim količinama vitamina B skupine, vitamina E i vitamina K. Šljive su poznate po visokim razinama beta-karotena , koji se u tijelu pretvara u vitamin A.

  • No tu ne staje – šljive služe i kao prirodni izvor raznih minerala, poput kalija, fosfora, željeza, magnezija, kalcija i bakra. Zdravlje srca čuvaju šljive. Uključivanje voća i povrća u vašu prehranu može pridonijeti smanjenju krvnog tlaka, dok su suhe šljive osobito korisne za osobe s hipertenzijom. Istraživanja pokazuju da je konzumacija suhih šljiva povezana sa smanjenjem razine talka u krvi i štetnog kolesterola. S obzirom na to da su ti čimbenici povezani s razvojem bolesti srca, upravljanje razinama kolesterola ključno je za održavanje zdravog srca.

Oni pokazuju protuupalni učinak. Šljive posjeduju obilje antioksidansa koji štite stanice od oštećenja, uključujući razvoj raka, dok također pokazuju protuupalna svojstva. Istraživanja pokazuju da je udio antioksidansa u jednoj šljivi jednak sadržaju šake borovnica. Šljive sadrže različite antioksidanse, poput antocijanina, biljnog pigmenta koji je odgovoran za njihove jarke crvene i plavo-ljubičaste nijanse, kao i kvercetin i katehin, koji spadaju u kategoriju flavonoida. Značajno je da je katehin, snažan antioksidans, bogat zelenim čajem. Jedna od prednosti ovih tvari je njihova sposobnost reguliranja razine šećera u krvi.

Prema studiji objavljenoj u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, pokazalo se da suhe šljive potiču osjećaj sitosti, što rezultira smanjenom konzumacijom hrane. Ovo ne samo da pomaže u kontroli težine, već služi i kao preventivna mjera protiv pretilosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Izostanak skokova šećera u krvi i inzulina vjerojatno može objasniti ovaj blagotvoran učinak suhih šljiva. Njihovom upotrebom poboljšava se pamćenje. Šljive nude više od samih antioksidansa, jer je nedavna studija pokazala da posjeduju sposobnost poboljšanja pamćenja.

U opsežnoj analizi 73 znanstvena izvora, otkriveno je da šljive imaju potencijal za poboljšanje pamćenja. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdilo je li ovaj učinak specifičan za suhe ili svježe šljive. Svojstva šljive za jačanje pamćenja mogu se pripisati njihovom visokom sadržaju antocijana, koji je vrsta antioksidansa koji pripada skupini flavonoida. Upravo je ovaj sastojak povezan s poboljšanjem pamćenja i odgovoran je za plavu, crvenu ili ljubičastu pigmentaciju šljiva.

Preporučeno