Mi se u nastavku našeg današnjega članka malo bavimo sa zdravljem, i segmentom zdrave jetre. Definitivno najvažnija žlijezda u ljudskom organizmu, bez koje defintiivno nema života. Muškarci, prije svega je godinama znaju uništavati sa alkoholom, dok žene sa slatkišima joj nabijaju određeni nivo masnoće. Prirodni lijekovi su najbitniji za njen oporavak i potpuno zdravlje. Mi danas govorimo o nekim jako bitnim simptomima, koji pokazuju da vam nešto nije u redu sa jetrom. 

Dva su primarna oblika u kojima se masna jetra manifestira.

Nakupljanje masti može utjecati na jetru, što dovodi do različitih stanja poznatih pod zajedničkim nazivom nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD). Osim toga, prekomjerna konzumacija alkohola može rezultirati alkoholnom bolešću jetre, uzrokujući oštećenje jetre.
Prema informacijama objavljenim na zdravstvenoj web stranici Bupa, osjećaj boli ili nelagode u desnoj strani trbuha, odmah ispod prsnog koša, potencijalno može ukazivati ​​na oštećenje jetre. American Liver Association tvrdi da se nealkoholna bolest jetre često manifestira bez ikakvih vidljivih simptoma, prenosi Express.co.uk. Međutim, stručnjaci sugeriraju da kada se simptomi pojave, oni mogu uključivati ​​osjećaj umora, slabosti, gubitak težine, gubitak apetita, mučninu, bolove u trbuhu i razvoj žućkaste nijanse kože i očiju. Rano otkrivanje i liječenje nealkoholne bolesti jetre može učinkovito zaustaviti njezino napredovanje i smanjiti nakupljanje masti u jetri.

Većina pojedinaca obično napreduje samo do početne faze nealkoholne masne bolesti jetre, često ostajući nesvjesni svog stanja.

Ako se ne liječi, postoji mogućnost da stanje napreduje i rezultira oštećenjem jetre. Stručnjaci klinike Cleveland istaknuli su različite pokazatelje koji vam mogu pomoći u prepoznavanju prisutnosti ovog stanja, uključujući manifestaciju fizičkih promjena na nogama i koži.

Ako osobe s oštećenjem jetre primijete prisutnost tamne, crne i ljepljive stolice ili tamne mokraće, nužno je da odmah potraže hitnu liječničku pomoć, kao što savjetuje British Liver Trust. Dodatne ozbiljne indikacije uključuju izbacivanje krvi kroz povraćanje, sklonost lakom stvaranju modrica, pojavu svrbeža kože i razvoj oteklina u donjem dijelu trbuha.

Za rješavanje problema s masom jetre primarni je pristup promijeniti način života, s posebnim fokusom na promjene u prehrani. Uključivanje mahunarki kao što su grah, grašak i zelene mahune, zajedno s orašastim plodovima poput oraha, lješnjaka, badema, sezama, suncokreta i sjemenki bundeve, u vašu prehranu je vrlo preporučljivo. Odlučivanje za nemasno meso poput piletine i puretine, uz izbjegavanje konzumacije kože, također je korisno. Osim toga, preporučljivo je smanjiti upotrebu metoda prženja pri pripremi jela.

Na isti način na koji imamo moć pridonijeti razvoju masne jetre, također imamo mogućnost to preokrenuti smanjenjem potrošnje kalorija i bavljenjem aerobnim vježbama. Od vitalne je važnosti razumjeti da ako je jetra trajno oštećena, može napredovati do ciroze, opasnog stanja koje u konačnici može rezultirati zatajenjem organa, pa čak i smrću.

Na jetru može negativno utjecati šest temeljnih čimbenika.

Pretjerana konzumacija hrane.

Nezdrava hrana i piće

Hrana koja je bogata ugljikohidratima i mastima, ali joj nedostaje proteina.

4. Različite otrovne tvari, uključujući ali ne ograničavajući se na alkohol, duhan, kofein, teobromin i nedopuštene narkotike.

Farmaceutski proizvodi, neovisno o tome dobivaju li se na recept ili ne. Konzumacija ili udisanje insekticida, kondoma i drugih tvari koje imaju kumulativni toksični učinak.

Preporučeno