Mi se u nastavku današnjeg članka malo bavimo sa dešavanjima u bivšem sistemu, a idemo u blisku prošlost, konkretno u 1999 godinu. Tada je naime SRJ Jugoslaviju, potresala jako velika kriza, koja je bila uslovljena ekonomskim sankcijama koje je Amerika nametnula tadašnjoj Srbiji. Ako tome dodamo i bombardovanje, koje je bilo učestalo preko dva meseca, onda je Srbija bila jako loše mesto za život. 

U tom periodu, protiv NATO pakta, se borilo i staro i mlado, a obaranje “nevidljivog” lovca F 16, smatra se najvećom misterijom u modernijoj istoriji ratovanja. Mnoghe žene su tada uzele pušku u ruke, a ako vam kažemo da je i bivša Miss Jugoslavije uzela pušku i krenula u odbranu zemje, ništa vam neće biti jasno. 

Ljiljana Žikić Karađorđević je poginula 1 aprila 1999 godine u opštini Peć, kada je zajedno sa svojim sabocima upala u albansku klopku. Ona je inače bila i Miss Jugoslavije iz 1978 godine, a poginula je kao dobrovoljac u 125 motorizovanoj brigadi. „Braniću Srbiju i kad budem mrtva…” su citati iz njene knjige koja je objavljena posthumno, a naknadno je i orden od Srbije dobila za odbranu tadašnje domovine. Iza nje je ostalo čak šestero dece koje čuva uspomenu na nju.

Inače., Ljiljana je rođena 9 marta 1957 godine u Kragujecu, a kao mala pokazivala je jako veliki talenat za baet, ali i glumu koja joj je išla jako dobro. Inače njene pesme su objavljene 26 aprila 1999 godine u list “Svet”.

Preporučeno