U današnjem članku donosimo jednu zanimljivost, a radi se o Ališi Barnfild koja ima 17 godina i koja je iz Jorkšira u svakom trenutku bi mogla da ostane paralizovana ili “iznutra obezglavljena”, a potrebna joj je ogromna svota novca za operaciju koja bi joj promenila celi život. Njoj je pre tri godine dijagnosticirano retko stanje nakon što je svaki dan patila od jakih glavobolja i osetljivosti na buku i svetlost.

Ona je želela da studira pravo i nadala se da će jednog dana postati uspešan advokat, ali bolest joj je promenila ceo životni tok. Radi se o Kijarijevoj malforaciji, odnosno stanje koje dovodi do zatezanja ligamenata u kičmi, uzrokujući povlačenje moždanog tkiva u kičmenu moždinu, prenosi Dejli star. Također, postoji opasnost da ovakvo stanje izazove paralizu i takozvanu unutrašnju dekapitaciju, usled eventualnog presecanja ligamenata koji povezju lobanju sa kičmom. “Ovo stanje mi je uništilo život. Svaki dan provodim zatvorena u sobi u mraku jer ne mogu da podnosim svetlost. Čak i najmanji zvukovi su mi strašno bolni. Kad neko razgovara sa mnom, molim ga da šapuće. Kad su mi uspostavili dijagnozu, u prvi mah sam zažalila što nisam umra”, rekla je ona.

Također, Ališa nema pravo na operaciju u zdravtsvenoj službi, a za komplikovani zahvat morala bi da otputuje u Barcelonu. U Velikoj Britaniji, hirurzi koriste metodu koja se zove operacija dekompresije, pri čemu se komad kosti uklanja iz kičmene moždine da bi se smanjio pritisak, ali postoji rizik da će se napetost ponovno povećati i izazvati isti problem u budućnosti. Na klinici Filum Sistem, španski lekari kažu da im njihova minimalno invazivna tehnika omogućava da “eliminišu osnovni uzrok i zaustave dalje napredovanje stanja”. Tako da će ova procedura Ališu da košta 23.000 a do saa je prikupljeno 17.000.

Preporučeno