– U Nastavku našeg današnjega članka malo ćemo govoriti o infarktu, ali i ostalim bolestima koji su povezani sa srcem. Jednostavno, to je organ koji radi cijeli vaš život, pa čak i kada spavate, pa zato trebate biti jako oprezni sa svim simptomima koje ih prate. 

U Srbiji potresno iskustvo srčanog udara doživi zastrašujući broj pojedinaca, više od 60 dnevno, od kojih se oko 16 do 18 suočava s teškim posljedicama. Ova po život opasna situacija nastaje kada dođe do naglog poremećaja protoka krvi kroz koronarne arterije, odgovorne za prehranu srčanog mišića. Zanimljivo je da postoje različiti znakovi upozorenja i simptomi za ovo opasno stanje kod muškaraca i žena. Uz uobičajeni osjećaj pritiska u prsima, često praćen mučninom, postoje suptilni pokazatelji koje ne treba zanemariti. Na primjer, neobičan okus u ustima, naizgled nepovezan, zapravo može poslužiti kao potencijalni pokazatelj osnovnog kardiovaskularnog problema, djelujući kao jedan od znakova koji potencijalno mogu signalizirati početak srčanog udara.

Intenzivna i onesposobljavajuća bol u prsima nedvojbeno je primarna indikacija infarkta miokarda, obično poznatog kao srčani udar. Dr. Mark Perro, cijenjeni autoritet na tom području, tvrdi da pojedinci koji dožive ovaj srčani događaj mogu također pokazivati ​​simptome poput žgaravice, što rezultira neugodnim zadahom i jasnim metalnim okusom u ustima.

Osim toga, napet trbuh može se primijetiti kod onih koji pate od srčanog udara. Nadalje, sporadični osjećaji pritiska u prsima, nelagoda u gornjim ekstremitetima, otežano disanje, umor, ekstremna iscrpljenost i epizode vrtoglavice, svi su pokazatelji ovog stanja. Uvažena Britanska zaklada za srce preporučuje osobama kojima je potrebna hitna liječnička pomoć da zadrže pribrano ponašanje i uzmu dozu od 300 mg aspirina prije dolaska na odjel hitne pomoći.

  • Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Godišnje više od 17 milijuna pojedinaca podlegne ovim uvjetima, a projekcije pokazuju da će do 2030. taj broj eskalirati na 23 milijuna. Hrvatska nije izuzeta od prevalencije bolesti krvožilnog sustava, jer su one također primarni uzrok smrti u zemlji. S obzirom na ove zabrinjavajuće statistike, ključno je prepoznati da određeni znakovi poremećaja srca i krvnih žila mogu biti neprimjetni, često zanemareni i zanemareni, upozoravaju medicinski stručnjaci.

Kada razgovarate o mogućim problemima sa srcem i krvnim žilama, važno je biti svjestan ovih simptoma. Kada je sposobnost srca da pumpa krv u periferne organe ugrožena, to može dovesti do zadržavanja tekućine u nogama, što rezultira oticanjem. Ovo stanje, koje se obično naziva “oticanje nogu”, često je povezano sa srčanim bolestima, posebno problemima sa srčanim zaliscima.

U biti, oslabljeno srce pridonosi nakupljanju tekućine u potkoljenicama i području gležnjeva. Anksioznost Većini pojedinaca možda neće biti odmah jasno da tjeskoba može poslužiti kao početni pokazatelj srčanog oboljenja. Unatoč tome, srčani udar može izazvati duboku tjeskobu i pojačan strah od smrti. Često se opaža da pacijenti prolaze kroz ozbiljnu epizodu tjeskobe i straha prije srčanog udara. Kašalj Ako kašalj ustraje i prelazi u hripanje, to može ukazivati ​​na prisutnost zatajenja srca.

Ovaj fenomen nastaje zbog nakupljanja tekućine u plućima. Ako se standardni lijekovi za kašalj pokažu neučinkovitima, važno je ne zanemariti ozbiljnost situacije. Znojenje Osjećaj pretjeranog znojenja dok niste uključeni u fizičku aktivnost može ukazivati ​​na pojavu srčanog udara. Nesvjestica Kada krvni tlak padne, to može dovesti do nesvjestice, što služi kao jasan pokazatelj temeljnih zdravstvenih problema.

Nelagoda u različitim dijelovima tijela obično se povezuje sa srčanim udarom. Iako je bol u prsima obično povezana s ovim stanjem, ona nije uvijek jedini pokazatelj. Često bol nastaje u prsima i širi se u ramena, ruke, laktove, leđa, vrat, čeljust, pa čak i trbuh. Nadalje, važno je napomenuti da bol ne mora nužno započeti u prsima, već se prvo može manifestirati u drugim dijelovima tijela, poput lijeve ili desne ruke.

Preporučeno