U našim krajevima je uveliko nastupilo zimsko vreme i već su počeli hladniji dani, tako da su ljudi počeli da lože. Od kad postoji vatra, loženje i grejanje na drva najstariji je i najčešći način dobivanja topline. Dana je to unapređeno i taj nači grejanja možemo instalirati u svoj dom.

Drvo je najčešće od drvenog biomasa, jedini je 100 posto obnovljivi i ekonomski isplativ izvor toplinske enerigije. Fosilno gorivo je dobilo i negativne konotacije radi štetnih nuspojava koje nastaju prilikom izgarnaja tšo predstavlja pretnju održavanju prirodne ravnoteže na Zemlji. Što bi značilo da drvo svojim izagranjem ne povečava emisiju CO” u atmosferi. Kada su u pitanju peći na drva one su lako dostupne i lako je instalirati. Takve peći se u Hrvatskoj mogu da kupe u svakoj prodavnici koja ima odel vatra i održavanje doma, a sve zavisi o sezoni naići ćete na veću ili na manju ponudu.

Donosimo vam nekoliko prednosti grejanja na peći na drva: – najjeftiniji energent za grejanje, – ekološki prihvatljiv jer je CO2 neutralan, – 100 % obnovljiva sirovina – ciklus suvremenog uzgoja je od 3-15 godina ovisno o vrsti drveta što bi značilo da je postiguto pozitivno okruženje za eksploatiranje drvene biomase bez opasnosti štetnog delovanja na prirodu, – sigurno za upotrebu uz održavanje, – lako za upotrebu i instaliranje – nema potrebe za dodatnim mrežnim priključcima, – drvo je lako skladištiti i bezopasno je za kućanstvo i okoliš, – domaći energent koji je lako dostupan, neovisno o stanju na svetskom tržištu.

Zatvaranje dovoda zraka tako da žar tinja preko cele noći je rizičan jer je izvor je zagađenja i stvara mogućnost požara u dimnjaku. Punjenje peći na drva pre odlaska na spavanje trebalo bi biti s većim cepanicama tvrdog drva. One će normalno goreti s otvorenim dovodom zraka. Peć i dimnjak zadržavati će toplinu do jutra pa će tako i jutarnje paljenje vatre biti brzo i učinkovito.

Preporučeno