U nastavku našeg današnjega članka malo ćemo se posvetiti egmentu zdravlja, i nekim vitaminima i mineralima koje zapostavljamo i ne unosimo dovoljno u naš organizam. Baš iz tog razloga nekad aimamo i zdravstvenih problema, poput glavobolje, a nismo ni svesni da nam možda fali vitamin, konkretno magnezij u telu.

Verovali ili ne, magnezij je zaslužan za približno 300 procesa koji se dešavaju u telu na svakodnevnom nivou. Jakjo je bitan za regulisanje šećera u krvi, kao i za rad mišića i živaca na pravi način. Jako veliki procenat ljudi koji ima migrenu na primer, nije niti svesna da u njihovom telu itekako fali pre svega magnezija. Ako imate problema sa zatvorom, također je jako velika veravotnoća da vam u organizmu nedostaje magnezija. Naime, magnezij pomaže vodi da ulazi u creva, i samim time da stolica bude redovna.

Zbog važne uloge koju ima u podršci vašim mišićima, nedostatak magnezija može dovesti do bolnih grčeva u mišićima, bolovi će se pre svega pojaviti u donjem delu ekstremiteta. Nizak nivo magnezija u telu, može da dovede do anksioznosti, samim time razdražljivosti i stresa. Također, jako bitan i relevantan podatak da vam fali magnezija u telu jeste da imate problema sa snom, i da se mučite da zaspite. 

Najbolji način za popravak nivoa magnezija u telu jeste sama ishrana, a hrana koja je najbogatija magnezijem je svima nama dostupna. Ona uključuje sve zeleno lisnato povrće, orašaste plodove, avokado, semenke bundeve, losos, mlečne proizvode, tamnu čokoladu.

Preporučeno