Gotovo pa svakom domaćinstvu je teško zamisliti zimu bez kiselog kupusa, pa tako skoro svako domaćinstvu u Srbiji sprema ovu salatu, koja može da se koristi na razne načine. Svi oni koji vole kiseli kupus i koji ga spremaju znaju da je za to potrebno mnogo soli, a kada je reč o njemu u javnosti se samo priča o njegovim pozitivnim stranam, a retko kada o onim lošim kojih itekako ima, a o kojma ćemo ni u nastavku da pišemo.

Već smo naveli da se za spremanje kiselog kupusa koristi dosta soli, što nikako nije zdravo, a posebno jer se nakon jela pije previše vode. Kada se u organizam unosi velika količina soli osba može da oboli od povećanja krvnog pritiska, a u organizmu so postaje veliko opterećenje za bubrege, taloži se u zglobovima i krvnim sudovima. Zbog soli, višak tečnosti se zadržava i teško izbacuje, a so remeti odnos kalijuma i natrijuma, pa utilče na grčenje mišića pogotov oko vrata i kićme, kaže čuveni naturolog Georij Nazarov. AKo se već konzumira kiseli kupus, trebalo bi potpuno izbaciti so iz drugih namirnica i obroka.

Nemir u rukama vrlo često se javlja kao posledica neravnoteže kalijuma i natrijuma, koje upravo donosi previše soli. Sve više istraživanja ukazuju i na povezanost upotrebe soli u ishrani i pojavi nekih vrsta ra ka. So se sa kiselog kupiusa ne uklanja potpunno čak ni pranjem listova pre upotrebe. Dakle, sa kiselim kupusom, koji je bez sumnje koristan, ipak treba biti oprezan. Ako patite od visokog krvnog pritisak, možete da konzumirate sveži kupus, kojeg ima u radnjams čak i u najhladnijim mesecima. Koje je vaše mišljenje?

Preporučeno