– Psi su definitivno poslije konja, najinteligentnije životinje, a kada se jednom veže za svoga vlasnika, to je onda ljubav do kraja života. To je jedina životinja na svijetu, koja voli više vlasnika nego samog sebe, što se na primjer ne može reći za mačke. 

Nove jedinke psi često dočekuju s oprezom. Unatoč tome, postoje slučajevi kada određene jedinke izmame trenutni odgovor lavežom ili režanjem, dok su druge dočekane mirom. Ove reakcije mogu ukazivati ​​na agresiju, obrambenu sklonost ili izraz tjeskobe. Više čimbenika pridonosi različitim reakcijama koje psi pokazuju prema ljudima. Osjećaj straha često proizlazi iz susreta s nepoznatim. Kada vaš pas pokazuje negativne odgovore prema određenim pojedincima, to se može pripisati nedostatku socijalizacije.

Psi koji nisu bili pravilno izloženi različitim ljudima mogu svaku interakciju sa strancima shvatiti kao potencijalnu opasnost zbog nepoznatih mirisa, prizora i ponašanja. Čak i psi koji su bili socijalizirani mogu doživjeti tjeskobu i nesigurnost kada se suoče s nepoznatim ljudskim osobinama. Određene karakteristike i geste koje pojedinci pokazuju psi mogu protumačiti kao zastrašujuće.

  • Nekoliko je čimbenika koji mogu izazvati strah kod pasa, kao što su: Kombinacija čimbenika, uključujući dodatke kao što su šeširi i sunčane naočale, dlake na licu, visina i dubok glas, izravan i intenzivan kontakt očima, kao i jaki mirisi kao što su dim, parfemi i dezodoransi, mogu potencijalno izazvati tjeskobu i negativne reakcije kod pasa zbog na njihovu osjetljivost. Psi imaju sposobnost reagirati na pojedince koji izazivaju nepovoljna sjećanja. U slučajevima kada su psi doživjeli traumatična ili zlostavljačka iskustva, oni mogu lajati prema osobama koje su slične njihovim prošlim zlostavljačima. Osim toga, psi mogu razviti osjećaj strepnje prema određenim atributima pojedinaca, kao što je spol.

Određene pasmine, uključujući mastife, džukele i terijere, imaju prirodnu sklonost zaštiti svog teritorija i voljenih osoba. Mogu pokazivati ​​agresiju prema osobama koje smatraju potencijalnom prijetnjom svom prostoru ili obitelji. Iznenadna ili snažna akcija može lako izazvati obrambenu reakciju kod ovih pasmina. Psi posjeduju izniman talent za procjenu karaktera pojedinaca. Posjeduju istančan osjećaj za promatranje kada su u pitanju društvene interakcije i pokazuju oprez prema pojedincima koji ne pokazuju ljubaznost prema svojim vlasnicima.

Osim toga, psi su sposobni razlučiti emocionalne fluktuacije, poput straha, stresa i tjeskobe, koje kod njih mogu izazvati nelagodu i rezultirati lajanjem. Reakcije koje psi pokazuju prema pojedincima proizlaze iz mješavine njihovih urođenih instinkata, socijalizacije i prošlih susreta. Shvaćanjem ovih elemenata vlasnici kućnih ljubimaca mogu steći uvid u postupke svojih pasa te im se na odgovarajući način obratiti.

Preporučeno