Kad god se video Ive, sezonske radnice iz Srbije koja radi na Aljasci, objavi na Tik Toku, ne prestaje izazivati ​​val komentara, a ponekad i kontroverzi. To je zato što je Aljaska, hladna i rijetko naseljena država u Sjedinjenim Državama, mnogima od nas nepoznato područje. Iako su ga brojni gastarbajteri smatrali potencijalnim odredištem za unosne sezonske zarade, samo su rijetki imali hrabrosti napraviti iskorak i doista krenuti na putovanje. Iva redovito prenosi svoja iskustva i dojmove o radu na Aljasci, dajući ključne informacije o temama kao što su zarada, radno vrijeme, dnevne aktivnosti i prehrana. Nedavno joj je jedan od pratitelja postavio pitanje u vezi s plaćom po satu. Iva je odgovorila da za svaki redoviti sat rada dobiva 18 dolara, a za prekovremeni 27 dolara.

Njezin pratitelj primijetio je da joj je plaća mala, a da bi jednostavniji posao u toplijem okruženju nudio bolje plaće, poput rada u Walmartu, jednom od najpopularnijih lanaca supermarketa u Americi, na aranžiranju i izlaganju robe. Iva je prihvatila primjedbu i dodala da su objavljene najave da bi se standardna plaća mogla sljedeće godine povećati na 20 USD po satu, a prekovremeni rad iznositi 30 USD po satu. Iva je istaknula razlike između svog radnog mjesta i Walmarta. Naglasila je da zaposlenici u Walmartu ili sličnim ustanovama imaju maksimalno radno vrijeme od 40 sati. Međutim, na Aljasci je moguće raditi ukupno 72 sata tjedno, što uključuje 40 redovnih sati i dodatna 32 sata prekovremenog rada.

Prema Ivinim riječima, to bi udvostručilo vaš mjesečni prihod u usporedbi s radom u Walmartu. Osim toga, Iva je spomenula da je putovanje na posao ne brine jer radi na istoj lokaciji i ne snosi troškove prijevoza ili registracije automobila. Dodatnu prednost navela je i četiri dnevna obroka, iako jedan preskače tijekom sna. Naglasila je da nema nikakvih troškova za hranu, pripremu i kuhanje, te ne moraju plaćati režije, grijanje, pranje rublja. U svojoj preporuci sugerira da možete značajno uštedjeti tako da potrepštine za osobnu higijenu ponesete iz svog prebivališta ili iz Srbije, zajedno s cigaretama, koje tamo mogu biti prilično skupe i koštaju 13 dolara po kutiji.

Dodatno, samo dva paketa mogu se uvesti po osobi. Jedini trošak koji se mora uzeti u obzir je mjesečna naknada od 65 USD za pristup internetu. Naravno, nismo mogli odoljeti da razgovoru ne dodamo svoja dva centa, a komentara po tom pitanju svakako je bilo na pretek.

Preporučeno