Napokon je stiglo vreme kada polako kreće sezona kiselog kupusa. Najviše balkanci uživaju u njemu, i verovatno to je najpopularnija salata koja se može naći na svim menijima tokom zime. Za kišeljenje kupusa se koristi velika količina soli, a to nije zdravo, pogovot što se posle jela pije velika količina vode, a to je svakako direktan atak na ljudske bubrege.

Ako nemate uslove ni prostora da držite kacu kupusa u stanu ili podrumu, a obožavate sarmu, sada postoji rešenje. Kupus možete da ukiselite za dva dana i to na sledeći način. Glavicu kupusa očistite od suvišnih liski i izdubite koren, pa u udubljenje naspite sirće ravnomerno rasporediti po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete zatim da odložite u zamrzivač na 48 sati, a kada je izvadite i odmrznete dobit ćete kiseli kupus, a priprema sarma može da počne.

Međutim, postoji i jedan malo sporiji način da ukiselite kupus. Kada očistite glavicu, izdubite koren i sipate u šupljinu so, stavite kupus u dublji sud, a pored njega krišku hleba, Kupus zatim prelite sa ključalom vodom i posoljenom (so po ukusu, ali ipak vodite računa da ga so čuva od kvarenja) i poklopite. Slobodno očekujte da se kupus ukiseli za najviše pet dana, ali uslov je taj da ga čuvate na toplom. Da li ste pokiselili kupus? Pišite nam u komentar vaš rezultat. 

Preporučeno