Za mnoge od nas, započinjanje jutra nezamislivo je bez šoljice tople kafe. Istina je da ovaj omiljeni napitak pruža potrebnu energiju i pomaže nam da se razbudimo te bolje usredsredimo na zadatke pred nama. Takođe, naučno je dokazano da kafa, omiljeni jutarnji napitak, donosi i brojne beneficije za zdravlje srca. Međutim, postoji jedan dodatak koji kafi dodaje dodatnu dozu zdravlja.Ispijanje jedne do dve šoljice kafe svakog dana povezano je smanjenim rizikom od srčanih oboljenja i insuficijencije srca, kako navodi portal Johns Hopkins Medicine. A taj dodatni sastojak koji unapređuje kafu i čini je još zdravijom je kakao.

Kakao, poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima, doprinosi opuštanju krvnih sudova. Kafa ima svoje prednosti za zdravlje srca, ali dodatak kakaa može dodatno pojačati ove prednosti.”Kao što kafa sadrži flavanoide, tako i kakao prah obiluje njima, a oni su poznati po svom antiinflamatornom dejstvu, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju regulaciju šećera u krvi”, ističe dr. Niki Bart, kardiolog i specijalista za srčanu insuficijenciju i transplantaciju srca sa Instituta za istraživanje srca Victor Chang. Važno je napomenuti da kakao prah ima manje zasićenih masti i šećera (naročito ako nije zaslađen), za razliku od čokolade.

Flavonoli su hemijski spojevi koji se nalaze u biljkama i čine deo porodice antioksidanata. Oni su povezani sa smanjenjem upale i poboljšanjem protoka krvi, što može pozitivno uticati na zdravlje srca putem opuštanja krvnih sudova i snižavanja krvnog pritiska, objašnjava Kolete Miko, nutricionistkinja i dijetetičarka.Prema studiji objavljenoj u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju u januaru 2022., konzumiranje do tri šoljice kafe dnevno može značajno smanjiti rizik od smrti usled srčanih oboljenja i moždanog udara. Međutim, važno je imati na umu da preterivanje s količinom kafe i kakaa može doneti suprotne efekte.

Doktorka Bart upozorava da to ne znači da treba da preterujete s konzumacijom kafe tokom celog dana. “Efekti koje doživljavate zavise od doze, pa se čini da je optimalna količina jedna do tri šoljice prema nedavnim istraživanjima. Konzumiranje većih količina kafe može imati negativne posledice”, naglašava ona.Studija objavljena u PLOS Medicine u novembru 2021. takođe je pokazala da konzumacija kafe može biti povezana sa smanjenim rizikom od moždanog udara. Veliko višegodišnje istraživanje pratilo je više od 365.000 odraslih učesnika od 2006. godine i otkrilo je 32% manji rizik od moždanog udara kod onih koji su redovno konzumirali dve do tri šoljice kafe ili čaja svakog dana u poređenju s onima koji to nisu činili.

Kako biste maksimalno iskoristili zdravstvene beneficije kafe s kakao dodatkom, važno je obratiti pažnju na nekoliko saveta:

Ne preterujte s količinom kakaa. Dodajte najviše do dve kašičice kakao praha u svoju jutarnju kafu. Izbegavajte dodavanje šećera, pavlake za kafu ili mleka, jer to može povećati kalorijski unos i učiniti kafu manje zdravom. “Šećer, veštački sirupi i zaslađivači često imaju upalno dejstvo, što može poništiti koristi same kafe. Da biste postigli maksimalne beneficije, izbegavajte ove dodatke”, ističe dr. Bart. Ako želite obogatiti ukus kafe, razmislite o dodavanju začina poput cimeta ili muškatnog oraščića. Pazite da kupujete organski kakao i proverite etiketu kako biste bili sigurni da ne sadrži dodate šećere ili zaslađivače.

Preporučeno