U nastavku našeg današnjega članka govorimo o visokom krvnom pritisku, koji itekako zna da bude opasan ako se otme kontroli. Jednostavno, može da dovede doi drćanog ili moždanog udara, a onda je definitivno kasno za sve. Zato je po procenama stručanjaka jako bitno da se na vreme vodi briga o svome zdravlju, te da se pre svega pazi šta se unosi u organizam od hrane, da se redovno jede i spava, i svakako da se kreće što je moguće više u toku jednoga dana.

Također, to je puno teže učiniti nego uraditi, jer jednostavno, današnji poslovi su uglavnom vezani za stolicu i kompjuter, a onda se jede jako brzo i sa nogu, pa samim time gojaznost je sve prisutnija na ovim prostorima. Nekada smo se smejali amerikancima, koji su pretili već sa 16 godina, a danas te iste scene možemo da vidimo i na našim prostorima.

U jako velikoj opasnosti su one osobe koje kada naglo ustanu, skoči im krvni pritisak, a posebno je opasno kada su u pitanju mlađe osobe sa ovim simptomima. U najvećem broju slučajeva, kada ustanemo ili se uspravimo i izmerimo pritisak aparatom, gornji pritisak će blago opasti. Ali ako donji pritisak dobije višu vrednost, to znači da vam preti srčani udar.

“Ovo otkriće potvrđuje našu inicijalnu sumnju, da je povišeni pritisak pri ustajanju kod mladih važan za postavljanje dijagnoze. Bili smo iznenađeni kako čak i sasvim mali skok pritiska može da bude indikator opasnosti. Nadamo se da će ovo otkriće pokrenuti temu terapije za pacijente s visokim pritiskom, čak i ako su mladi”, rekao je dr Paolo Palatini sa Univerziteta u Padovi.

Preporučeno