S dolaskom toplijih dana, mnogi od nas raduju se sunčanom vremenu, ali to takođe znači povratak dosadnih insekata. Bilo da živite u ruralnim ili urbanim sredinama, muve i drugi insekti mogu postati ozbiljna smetnja, posebno u kuhinji gde mogu širiti infekcije i bolesti. Srećom, postoje prirodni načini kako se boriti protiv insekata, a mnogi od njih uključuju upotrebu sastojaka koje već imate u kući.

 • Paprena metvica je prirodna biljka koja ima sposobnost tjeranja muha.Muhe imaju jaku averziju prema mirisu peperminta, što ga čini učinkovitim prirodnim repelentom. Kako biste spriječili muhe, razmislite o tome da biljku mente postavite blizu prozora ili u posudu za skupljanje tekućine. Uzgoj metvice jednostavan je zadatak i može se obaviti kupnjom u lokalnoj vrtnoj trgovini.

  Bosiljak, druga stavka na popisu.
  Muhe imaju averziju prema bosiljku, što ga čini idealnom biljkom za odvraćanje. Kako biste spriječili muhe, jednostavno posadite bosiljak u male posude i strateški ih postavite u kuhinju ili blizu ulaza.

  Ružmarin je treća stavka na popisu.
  Intenzivna aroma ružmarina služi kao prirodno sredstvo odvraćanja, učinkovito odbijajući muhe i druge insekte.

  Prema Jordanu Fosteru iz Fantastic Pest Control, uvrštavanje eteričnih ulja u vašu rutinu suzbijanja štetočina vrlo je preporučljivo. Iako je ulje paprene metvice poznato po svojim svojstvima odbijanja insekata, postoji nekoliko drugih ulja koja su se pokazala jednako učinkovitima.

1. Veličanstveno stablo eukaliptusa
Snažna aroma eteričnog ulja eukaliptusa vrlo je odbojna za insekte. Kako biste uklonili muhe s određenih područja, jednostavno natopite pamučni štapić uljem i strateški ga postavite. Još jedna učinkovita opcija je eterično ulje lavande.Miris lavande ne djeluje samo kao prirodni repelent za muhe, već pruža i umirujuću aromu. Kako biste iskoristili ovu prednost, jednostavno natopite pamučni štapić uljem lavande i postavite ga strateški u kuhinji ili blizu prozora.

Citronella je popularan izbor za tjeranje insekata i komaraca.
Ne samo da je citronela poznata po svojim svojstvima odbijanja komaraca, već se također pokazala vrlo učinkovitom u odvraćanju muha. Korištenje citronele jednako je jednostavno kao bilo koje drugo eterično ulje.

1. Održavanje stvari urednima
Kako biste smanjili privlačnost za muhe, bitno je redovito čistiti kuhinju i uklanjati sve zaostale ostatke hrane. Osiguravanje da su sve površine netaknute i da nema izloženih posuda za hranu učinkovito će odvratiti ove dosadne insekte.

Kako biste osigurali odgovarajuću zaštitu, preporučljivo je koristiti mreže posebno dizajnirane za prozore i vrata.Postavljanjem mreža na prozore i vrata moguće je učinkovito spriječiti ulazak muha u kućanstvo. Dodatno, korištenje samozatvarajućih kontejnera za smeće također može pridonijeti sprječavanju njihovog ulaska.
Korištenje posuda opremljenih poklopcima koji se automatski zatvaraju pomaže u smanjenju mirisa hrane, za koje je poznato da privlače insekte.

4. Organske magle
Napravite svoj vlastiti domaći sprej protiv insekata kombinirajući vodu s malom količinom eteričnih ulja poput paprene metvice, eukaliptusa ili lavande u praktičnoj bočici s raspršivačem. Nanesite sprej na područja gdje se muhe okupljaju za optimalnu učinkovitost.

Suočavanje s kukcima tijekom vrućih dana ne mora biti izvor frustracije. Korištenjem prirodnih tehnika kao što je uključivanje biljaka i eteričnih ulja, možete uspješno smanjiti prisutnost muha i drugih kukaca u vašem kućanstvu. Ove jednostavne, isplative i ekološki prihvatljive metode omogućit će vam da u potpunosti uživate u ugodnoj toplini bez ikakvih dosadnih prekida.

 

 

Preporučeno