Svečanosti sezone sada su u punom jeku, a na pomolu je i dugo iščekivani božićni post koji traje od 28. studenog do 6. siječnja 2024. godine. Tijekom ovog razdoblja posta od sljedbenika se očekuje da se suzdrže od konzumiranja mesa, peradi i jaja. No, ulje i vino dopušteni su svim danima osim srijede i petka, koji su rezervirani za strogi post vode.

Riba je sastavni dio prehrane i jede se svake subote i nedjelje, uz blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije, bez obzira pada li to u srijedu ili petak. U posljednjem tjednu Božića pooštravaju se pravila posta, zabranjuje se konzumacija ribe, a prednost se daje “vodenim” jelima.

Nakon toga, MONDO je proveo anketu na gradskoj tržnici u Beogradu kako bi utvrdio koju ribu Srbi najčešće kupuju i za blagdane i za vrijeme posta. Studija je također imala za cilj identificirati fluktuacije cijena i metode za prepoznavanje svježe ribe. Prema riječima Nemanje, lokalnog prodavača ribe, Srbi su najčešće kupovali šarana i soma. No, zbog drastičnog rasta cijena, koji je gotovo stopostotan, potrošači su pozornost usmjerili na pastrve, orade i brancine, koji se češće dobavljaju iz mora nego iz rijeka.

Prodavač tvrdi da kvaliteta naše ribe nadmašuje onu uvezenu iz susjednih zemalja poput Češke, Mađarske i Hrvatske. Raspitujući se za identifikaciju svježe ribe, Nemanja nudi objašnjenje: Govornik je dao smjernice kako odrediti svježinu ribe. Predložili su pregled škrga u ribljoj glavi, koje bi trebale biti jarko crvene boje. Alternativna metoda uključuje pažljivo ispitivanje očiju, koje bi trebale biti jasne kao da je riba još uvijek živa. Također, pri kupnji riječne ribe važno je izbjegavati one bez sluzi. Govornik je primijetio da je ljigava riječna riba znak svježine.

Prilikom ocjenjivanja kvalitete svježih fileta važno je napomenuti da ne smije biti jakog mirisa. Fileti s užeglim ili prenaglašenim “ribljim” mirisom nisu prikladni za upotrebu. Što se cijene tiče, kilogram svježe pastrve u ribarnicama se može naći za manje od 1000 dinara, a točna cijena je 990 dinara. Orada se, pak, prodaje po cijeni od 1.480 dinara za kilogram. Za soma se na pojedinim ribarnicama mogu naći smrznute uvozne varijante iz Južne Amerike za 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije 1.800 dinara, a svježi šaran može se naći za 1.500 dinara. Valja napomenuti da su cijene šarana u pravilu veće od cijena pastrve i orade.

Preporučeno