Sahrane u Srbiji, i konkretno kod svih ljudi pravoslavne vere su jako neshvatljive ljudima koji dolaze sa starne. Pri tome svakako mislimo na ljude sa Zapada, kojima je nepojmljivo da se jede na shrannama, a kada se na Zadošnice iznese hrana na grobove, to im je tek jako neshvatljivo za videti. Mi u nastavku našeg današnjeg članka, govorimo o nekim običajima, koji su također, može se reći i malo više nego sablasni, a u drugu ruku su i greh.

Promera radi, krenućemo od spomenika, koji se danas rade u obliku mobitela, televizora, kazana za rakiju, što je prema mišljenju vernika i samih popova jedan veliki greh. Prema njima, spomenik ttreba da bude u obliku krsta ili samo obične kocke sa natpisom, i to je sve. Također, kupovina venca za sa+hranu, prema samoj crkvi je također jedan novi običaj, koji se opet poistovećuje sa grehom. Prema njima, najbolje je pare od venca da se daju ožalošćenoj kući, koja ionako ima jako puno troškova sa samom sahranom.

Također prevelika konzumacija pića na sahranama dovede do toga da imamo i svađe, a ponekad i tuče pijanih ljudi, što je opet veliki jako greh.Klanje bravca na 40 dana je opet previše, a jedino se može opravdati ako se sa tim mesom nahrani sirotinja. Šta vi mislite konkretno o ovim običajima? Pišite nam vaša mišljenja u komentarima…

Preporučeno