Iako je jesen jako blizu, i dalje imamo povrća i voća po baštama a to se pre svega odnossi na krompir, šljive, grah i ostale kasne kulture, koje usspevaju baš sada u septembru. Međutim, ako tome dodamo i to da je bilo jako malo kiše ove godine, i ne čudi što je voće i povrće itekako poskuplo, a ono malo što se prodaje je jako nekvalitetno. MEđutim, i na to sve, treba se obratiti pažnja šta se zapavo jede, i truditi se dok još ima svežeg voća i povrća da se jede na vreme.

Oni koji su sami navodnjavali svoje useve i nekako su imali jako solidne plodove ove sezone, a za područje Balkana uvek j ebila puno bolja opcija jesti nezdravu hranu, masno i brzo, a voće i povrće je više nego velika imenica u globalu za sve nas.

Mnogo je povrća, koje je kada se pogleda nikako ne izgleda primamljivo i ukusno, ali kada se pogleda njegov sastav, to je u stvari jedna velika vitaminska bomba. Pitanje je koje je to povrće? MI danas govorimo baš o tom povrću koje je idealno za svakoga od nas, a možemo je imati u svakoj bašti, uspeva na svim temperaturama a reč je o kelju, koji je pun vitamina, jeli ga sirovog ili termički obrađenoga. 

Mnogi ga konzumiraju kao varivo te ga kuhaju, ali nutricionisti itekako tvrde da je u sirovom obliku puno zdraviji, ima malo i gorčine, ali koja se može u obliku napitka zasladiti sa malo domaćeg meda, i dobili smo pravu vitaminsku bombu. Novak Đoković primera radi, svaki dan započinje upravo sa keljom. Kelj, tako smanjuje nivo holesterola u krvi, pomaže poprilično ako imate kardiovaskularne problema, a naročito je dobar za dijabetičare.

Preporučeno