Naše telo je savršen mehanizam, ali postoje situacije kada neki organi ne obavljaju svoju funkciju kako treba, što može dovesti do promena i pojava bolesti. Problem proširenih vena postaje sve češći u poslednjim godinama.

  • Proširene vene čest su problem koji pogađa pojedince različitih dobnih skupina, uključujući mlađe ljude. Ove vene ne samo da izgledaju neugledno, već uzrokuju i znatnu nelagodu. Srećom, postoji holističko rješenje za liječenje proširenih vena – ulje nevena. Ovaj dobro poznati biljni lijek pruža nevjerojatne prednosti za kožu. Neven, koji potječe iz Indije, ima golemu važnost u drevnim praksama liječenja i često se uključuje u svete ceremonije.

    Neven je nadaleko poznat i cijenjen zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava, posebice svoje sposobnosti da čisti i umiruje krvne žile, dok istovremeno smanjuje razinu kolesterola. U kombinaciji s maslačkom, naprstkom ili glogom, moć nevena se dodatno pojačava. Suvremena istraživanja pokazuju da neven ima potencijal sniziti krvni tlak i potaknuti blagi sedativni učinak, potičući širenje i opuštanje krvnih žila. Za početak skupite ukupno 50 cvjetova nevena.

    Kako bi se osigurala eliminacija sve vlage, ključno je pedantno očistiti i temeljito osušiti cvjetove nevena. Uronite ove cvjetove u prostranu staklenu posudu i nastavite ih premazati maslinovim uljem. Provjerite je li staklenka dobro zatvorena i postavite je na sunčano mjesto na 5 tjedana. Ovakav način djelovanja uvelike će olakšati ekstrakciju brojnih moćnih komponenti svojstvenih cvjetovima nevena, omogućujući njihovu apsorpciju u ulju.

    Nakon isteka razdoblja od 5 tjedana, postoji mogućnost ispuštanja ulja. Osim toga, možete odlučiti koristiti ulje u njegovom trenutnom stanju, uključujući cvijeće kako biste pojačali njegovu učinkovitost. Primjena ulja nevena kao lijeka za opekline pokazala je izvanrednu učinkovitost, pružajući ne samo olakšanje od nelagode, već i pomaže u zacjeljivanju kože. Dosljedna primjena nevenova ulja na područja zahvaćena proširenim venama rezultirat će primjetnim smanjenjem simptoma. Ovo izvanredno ulje ima sposobnost smanjiti otekline, ublažiti nelagodu i poboljšati cirkulaciju krvi.

Traženje liječničkog savjeta od iznimne je važnosti prije razmatranja bilo kakvog novog liječenja ili okretanja prirodnim lijekovima. Ovo isplativo rješenje za ublažavanje proširenih vena i rješavanje niza kožnih problema odlikuje se nekompliciranom i izravnom formulacijom.

Unutar vena postoje parovi venskih zalistaka koji služe za vođenje protoka venske krvi prema srcu i zaštitu od povratnog kretanja krvi u noge, što se obično naziva retrogradni protok ili venski refluks. Baš kao što srce tjera krv kroz tijelo putem arterija, mišići također funkcioniraju kao pumpe, pomažući u transportu venske krvi prema srcu. Mišićna aktivnost pokreće otvaranje zaliska, olakšavajući nesmetan protok krvi, a nakon zatvaranja učinkovito sprječava povratni tok.

Varikozne vene, koje se razlikuju po otečenosti vena, nastaju kao rezultat smanjene učinkovitosti venskih zalistaka. Ovaj učinak skupljanja događa se kada se krv nakuplja u venama, posebno u dugim i izravnim venama u nogama gdje krv prkosi gravitaciji dok putuje od stopala do prepona. Vene poprimaju plavu ili ljubičastu nijansu zbog deoksigenirane krvi koju sadrže, koja bi se u idealnom slučaju trebala transportirati natrag u pluća radi oksigenacije.

Izgledom podsjećaju na proširene vene, ispucale kapilare manje su veličine. Ove kapilare, koje se nalaze bliže površini kože, imaju nijanse crvene ili plave. Dok se proširene vene obično pojavljuju na nogama, mogu se pojaviti i na licu i prsima. Prirodni proces starenja može rezultirati gubitkom elastičnosti vena i slabljenjem zalistaka. Obrnuto, tijekom trudnoće volumen krvi se povećava dok je njezin protok od nogu do zdjelice ograničen. Iako ova promjena u cirkulaciji pogoduje razvoju fetusa, ona također može dovesti do stvaranja proširenih vena na nogama.

Nadalje, stanje proširenih vena može biti pogoršano hormonalnim fluktuacijama koje se javljaju tijekom trudnoće. Tipično, prirodni proces oporavka proširenih vena koji se javljaju tijekom trudnoće događa se unutar vremenskog okvira od 3 do 12 mjeseci nakon poroda. Osim toga, na razvoj proširenih vena mogu utjecati i drugi čimbenici kao što su hormonska terapija, kontracepcija, menstrualni ciklus i menopauza.

Veća učestalost proširenih vena među ženama u usporedbi s muškarcima može se pripisati nekoliko čimbenika. Genetski utjecaji igraju veliku ulogu u razvoju proširenih vena i uvelike doprinose njihovoj pojavi. Osim toga, produljena razdoblja sjedenja ili stajanja mogu imati štetne učinke na cirkulaciju krvi, dodatno pogoršavajući stanje. Štoviše, višak kilograma stvara dodatni pritisak na vene, pogoršavajući problem.

 

Preporučeno