– Došli su nam ljetni dani, a sa njima dolaze i komarci. Za sada i nisu toliko dosadni, i nema ih baš puno u večernjim satima, ali treba biti oprezan i naoružati se sa strpljenjem i raznim sprejevima…

Suzbijanje komaraca može se postići bez pribjegavanja kemijskim sredstvima. U Italiji su prirodni repelenti za kukce postali popularni, posebice prepoznatljiv miris koji se koristi već godinama. Srećom, ovaj poseban miris jedino odbija komarce. Tražite učinkovitu borbu protiv komaraca? Dolazak proljeća i ljeta sa sobom donosi savršenu priliku za uživanje u prirodi, bilo da se radi o održavanju vrta ili opuštanju na terasi ili balkonu. Nažalost, ovo blaženo iskustvo često je pokvareno prisutnošću komaraca, sveprisutne nevolje koja se nalazi na brojnim kontinentima. Talijani su stekli reputaciju zbog svoje domišljatosti kada je riječ o borbi protiv ovih dosadnih kukaca.

Osmislili su pametnu tehniku ​​koja im omogućuje da uživaju u ljetnim noćima bez ikakve brige o napadačima u zraku. Ova tehnika uključuje korištenje prirodnih tvari, a ne kemikalija, čime se osigurava sigurnost i prihvatljivost za okoliš. U Italiji, gdje ljeta mogu biti i vruća i vlažna, pružajući savršeno okruženje za razvoj komaraca, Talijani su otkrili pametno rješenje za izbjegavanje ovih dosadnih ugriza. Uspješno su obranili komarce korištenjem prirodnih repelenata. Uobičajena tehnika podrazumijeva stvaranje jedinstvene mješavine. Ulijte vinski ocat u plastičnu čašu, napunite ga do otprilike tri četvrtine kapaciteta čaše. Ubacite ploške luka i po vrhu pospite limunovu koricu.

Za učinkovitu borbu protiv komaraca u vašem domu, strateški postavite pripremljene staklenke na mjesta gdje se ti štetnici često nalaze. Pojačajte svoju obranu od komaraca uključivanjem prirodnih biljaka koje odbijaju insekte u svoju okolinu. Razmislite o sadnji nekih od sljedećih biljaka koje su se pokazale učinkovitima u obrani od komaraca: Lavanda ružmarin Citronela Kadulja Ne samo da ove biljke služe kao učinkovito sredstvo odvraćanja od komaraca, već također poboljšavaju vizualnu privlačnost vašeg vrta ili balkona. Vektorske zarazne bolesti, uključujući one koje prenose komarci, uključuju prijenos uzročnika bolesti s komarca na ljude njegovim ugrizom.

  • Ove bolesti pokazuju sezonski obrazac, usklađen sa životnim ciklusom komaraca, a najraširenije su od proljeća do jeseni. Na pojavu i širenje bolesti koje prenose komarci utječu klimatske promjene, točnije više prosječne temperature i povećana količina oborina, što stvara povoljne uvjete za razmnožavanje komaraca. Nadalje, globalno širenje ovih bolesti je olakšano čimbenicima kao što su komercijalna trgovina, prijevoz komaraca putem rabljenih guma, česta putovanja i migracija ljudi.

Među bolestima koje prenose komarci najznačajnije su: 1. Bolest poznata kao malarija Malarija, jedna od najpoznatijih bolesti koju prenose komarci, također je prepoznata kao jedna od najopasnijih tropskih bolesti. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), bilo je više od 200 milijuna novih slučajeva malarije u svijetu u 2015. godini, pri čemu se 90% dogodilo u afričkim tropskim i suptropskim zemljama, 7% u zemljama jugoistočne Azije i 2% u istočnom Mediteranu.

Zapanjujući broj slučajeva rezultirao je s 430 000 smrtnih slučajeva. Srećom, u našim krajevima malarija je uspješno eliminirana prije više od pedeset godina. Međutim, izolirani slučajevi bolesti javljaju se kod osoba koje su putovale u tropska i suptropska područja i tamo se zarazile. Simptomi se mogu manifestirati nakon povratka u Hrvatsku. U 2016. godini ZZJZ Sisačko-moslovačke županije obilježio je Svjetski dan borbe protiv malarije. Denga groznica, druga tema rasprave, je virusna bolest koju prenose komarci.

U posljednjih nekoliko godina problem denga groznice, virusne bolesti koju prenose komarci, eskalirao je u svjetskim razmjerima, a ni naša regija nije ostala imuna na njen utjecaj. U Hrvatskoj je za prijenos ovog virusa odgovoran azijski tigrasti komarac (Aedes albopictus), čija je prisutnost prvi put dokumentirana u Zagrebu još 2004. godine. Od tada se ova vrsta komarca neprestano širi jadranskom obalom. U 2010. godini na području Pelješca dogodio se prvi potvrđeni slučaj lokalno stečene infekcije virusom denge.

3. Bolest žute groznice Žuta groznica, teška virusna hemoragijska bolest koju prenose komarci, predstavlja značajnu opasnost za ljudsko zdravlje. Endemske regije u Africi, Srednjoj i Južnoj Americi posebno su osjetljive na virus žute groznice. No, provođenjem različitih strategija cijepljenja, globalna zajednica uspješno je suzbila širenje ove zarazne bolesti i minimizirala pojavu potencijalnih epidemija.

Ove strategije uključuju rutinsku imunizaciju djece u endemskim područjima, masovne kampanje cijepljenja u visokorizičnim zemljama i osiguravanje da putnici koji posjećuju žutu groznicusklone regije su adekvatno cijepljene. Kao rezultat ovih napora, učestalost žute groznice značajno je smanjena u cijelom svijetu. Važno je napomenuti da u Hrvatskoj nema prijavljenih slučajeva žute groznice, ali je ključno da se pojedinci koji putuju u zemlje s endemskim područjima žute groznice cijepe kako bi se zaštitili i spriječili unošenje bolesti u nove regije. .

 

Preporučeno