Tokom ove godine naišli smo na mnoštvo neobičnih vremenskih obrazaca i pojava koje su netipične za ovo godišnje doba. Kako je izvijestio jedan stanovnik tog kraja, nedavno su obilježili taj događaj tako što su obilježili datum na obližnjem drvetu i zabilježili trenutak kroz fotografiju, jer su na to gledali kao na vrijednu uspomenu koju vrijedi čuvati.

 

 

Mještane Štitkova, sela u Novovaroškom kraju, jednog jutra je čekalo iznenađenje. Mraz je neočekivano prekrio livade i automobile, ostavljajući preostale meštane u nedoumici. Ovo nije prvi put da se dogodio takav incident; sličan događaj dogodio se nekoliko godina prije na Petrovdan. Stariji štićenici nisu mogli da se sete da je ovakva pojava izbijanja slane vode tokom avgusta. Milojko, jedan od meštana sela, preneo je svoje nezaboravno iskustvo sa novinarima. Označio je datum na komadu drveta i slikao kako bi uhvatio trenutak. Međutim, sol je bila toliko moćna da se čišćenje štapom pokazao kao izazovan zadatak. Iako je navikao na hladna jutra i večeri, Milojko priznaje da su iznenađenja uvijek moguća. Prema njegovom zapažanju, potrebno je povremeno paliti požare, čak i ljeti, radi suzbijanja niskih temperatura. Srećom, oni žive u području gdje većina pojedinaca posjeduje vlastito šumovito zemljište, tako da održavanje drveća nije briga.

 

 

Stariji stanovnici ovog kraja vjeruju da ove okolnosti mogu biti znak približavanja oštre zime i hladnog vremena. Mišljenja su da će ovi uslovi negativno uticati na useve, posebno na heljdu, koja se najčešće uzgaja u ovom kraju. Smješteno usred visokih planinskih vrhova, Štitkovo se smatra jednim od najživopisnijih sela u Novovaroškoj regiji. Može se pohvaliti jedinstvenim muzejom na otvorenom koji kao da zaustavlja vreme svojim drvenim kolibama koje čuvaju tajne istorije Srbije. Tokom srednjeg veka Štitkovo je bilo poznato po proizvodnji hladnog oružja, posebno štitova, koji su inspirisali ime sela. Milojko završava svoju izjavu sa osmehom, ističući da je Štitkovo idilično utočište za pojedince koji traže predah od vreline i priliku da se opuste.

 

 

Preporučeno