– U nastavku našeg današnjega članka govorićemo o zdravlju, i nekim problemima koji su povezani sa kožom. Koža je definitivno najveći organ u ljudskom tijelu, i uvijek se treba obratiti pažnja na to, kakve ona signale šalje prema nama….

Jeste li ikada primijetili neobjašnjive modrice na svom tijelu, iako se ne sjećate da ste se ozlijedili? Ako vam se to često događa, možda ste razmišljali o razlozima njihove pojave i zašto ste im skloniji od drugih. Kada je koža izložena udarcu ili padu, prirodno se mogu pojaviti modrice kao rezultat nakupljanja krvi ispod površine. U određenim prilikama, genetski sklop pojedinca može pridonijeti pojavi modrica. Dr. Emma Wedgeworth, koja piše za The Sun, objašnjava da dok određeni lijekovi ili medicinska stanja mogu uzrokovati neke modrice, postoje pojedinci koji su prirodno podložniji modricama, čak i u odsutnosti bilo kakvih temeljnih zdravstvenih problema.

Dok točan razlog ostaje neizvjestan, postoje određene indicije koje bacaju svjetlo na to zašto je to tako, kako navodi. Prema njegovom opažanju, modrice su vidljivije kod osoba svjetlije kože koje imaju manje pigmenta melanina. Nadalje, primjećuje da su žene podložnije modricama u usporedbi s muškarcima, vjerojatno zbog razlika u kolagenu, krvnim žilama i masnim slojevima specifičnim za žene. Ako primijetite da ste skloni modricama češće od drugih, postoje ograničene mjere koje možete poduzeti kako biste ublažili njihovu pojavu. Kako starimo, koža se stanji, a krvne žile slabe, zajedno s krhkošću potpornih tkiva.

Posljedično, modrice se mogu javljati češće, čak i u nedostatku specifičnog uzroka. Određeni lijekovi, poput heparina, mogu uzrokovati modrice kao nuspojavu. To je prvenstveno zbog njihove sposobnosti da inhibiraju zgrušavanje krvi. Trombocitopenija, stanje karakterizirano pojavom malih ljubičastih ili crvenih mrlja na koži, može se pojaviti kao rezultat smanjene razine trombocita u krvi uzrokovane određenim lijekovima protiv raka. Modrice se mogu pogoršati primjenom aspirina, steroida i antidepresiva. Postoji nekoliko zabrinjavajućih čimbenika koji doprinose nastanku modrica:

Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja jetre, što zauzvrat utječe na sposobnost jetre da proizvodi faktore zgrušavanja. Kao rezultat toga, osobe koje konzumiraju prekomjerne količine alkohola mogu primijetiti povećanu osjetljivost na modrice kao jedan od početnih pokazatelja oštećenja jetre. Modrice su čest simptom raznih poremećaja krvarenja, koji, iako rijetki, pogađaju mali dio populacije. Pogađajući približno jedan posto stanovništva, Von Willebrandova bolest je prevladavajući poremećaj krvarenja.

Osim pojave modrica, ovo stanje može rezultirati krvarenjem iz želuca, obilnim menstrualnim krvarenjem i krvarenjem iz nosa. Lako stvaranje modrica može se pojaviti kao posljedica hemofilije, genetskog poremećaja koji oštećuje normalno zgrušavanje krvi. Ozbiljnost ovog stanja može varirati od blage do teške. Pacijenti koji se suočavaju s ovim stanjima imaju mogućnost primanja medicinskog liječenja, iako je važno napomenuti da postoji potencijalna opasnost od ozbiljnog i moguće smrtonosnog krvarenja. Vrijedno je spomenuti da osobe koje se bore s rakom mogu biti sklonije razvoju modrica.

Prema Leukemia Care, lako stvaranje modrica i krvarenje svrstavaju se u četvrti najčešći simptom leukemije, što je posljedica nedostatka zdravih krvnih stanica u koštanoj srži. Prema dobrotvornoj organizaciji, identifikacija takvih modrica mogla bi potencijalno poslužiti kao ključni čimbenik u ranom otkrivanju. U ovom konkretnom scenariju, modrice se manifestiraju na netipičnim mjestima, kao što je stražnja strana nogu i ruku, a njihova je prisutnost obilna bez ikakvog vidljivog uzroka. Nadalje, ove modrice traju dulje vrijeme i mogu se povećati.

Osim svojih drugih učinaka, rak limfoma ima potencijal uništiti krvne stanice, što rezultira simptomima poput modrica, ponavljajućih infekcija i umora. Kako prenosi Index, ključno je odmah potražiti liječničku pomoć kada modrica zapravo može biti znak unutarnjeg krvarenja. Unutarnje krvarenje često je posljedica ozljede ili traume, poput onih zadobivenih u prometnoj nesreći. Međutim, izazov leži u činjenici da je unutarnje krvarenje obično nevidljivo golim okom. Može se manifestirati u različitim područjima, poput glave, što dovodi do simptoma poput slabosti, gubitka ravnoteže ili svijesti, kao i nelagode u prsima ili želucu te otežanog disanja.

Preporučeno