– Kada dođe red na pranje zavjesa, svim domaćicama definitivno nije dobro. Da li je prati u veš mašini, ili na ruke, ne zna se šta je gora opcija. Veš mašina ih pogužva, dok na ruke ne pada baš nikome da to radi. Slijedi i par savjeta na ovu temu….

Kako vrijeme prolazi, bijela boja i ugodan miris zavjesa mogu nestati, što rezultira žućkastim izgledom. Međutim, postoji jednostavan i učinkovit način da im vratite bjelinu pomoću uobičajenih kućnih sastojaka. Kako biste postigli sveobuhvatan postupak izbjeljivanja, počnite pažljivim brisanjem prašine sa zavjesa. Zatim ih uronite u toplu vodu na 10 minuta kako biste uklonili nakupljenu prašinu. Zavjese temeljito isperite čistom vodom. Nastavite tako da napravite mješavinu koja se sastoji od tople vode i 6 žlica soli, potapajući zavjese u tu otopinu još 10 minuta. Još jednom isperite zavjese čistom vodom. Nakon toga pripremite otopinu koja se sastoji od vruće vode i 2 žlice octa i ostavite zavjese da se natapaju u njoj dodatnih 10 minuta.

Na kraju, operite zavjese u perilici rublja, objesite ih i ostavite da se osuše na zraku. Osim svojih svojstava izbjeljivanja tkanina, sol također može biti korisna za izbjeljivanje posteljine i drugog tekstila, iako je za optimalne rezultate potrebno dulje vrijeme namakanja. Ako su vam zavjese jako zaprljane, postoji nekoliko dodatnih savjeta koje možete pokušati očistiti. Jedna je mogućnost da ih preko noći potopite u mješavinu vode i sode bikarbone ili praška za pranje rublja. Nakon namakanja, možete ih prati u perilici rublja. Druga mogućnost je korištenje octa, koji ne samo da ima antibakterijska svojstva, već pomaže u uklanjanju neugodnih mirisa i tvrdokornih mrlja.

Da biste to učinili, pomiješajte pola čaše octa s 10 litara vode i ostavite da se zavjese namaču otprilike 10 sati. Nakon namakanja, svakako ih temeljito isperite prije nego što ih objesite. Na kraju, ako radije koristite perilicu rublja, možete pokušati s ljuskama jaja. Jednostavno stavite zavjese u mrežastu vrećicu za rublje zajedno s ljuskama jaja i operite ih na nježnom ciklusu. Postizanje živopisne bijele nijanse i uklanjanje ružnih žutih tonova sa zavjesa može se postići korištenjem limunovog soka. Za početak, pomiješajte sok iscijeđen iz jednog limuna s toplom vodom, stvarajući otopinu u koju ćete uroniti zavjese.

Za jako zaprljane zavjese, preporučljivo je ostaviti da se namoče preko noći, čime se osigurava temeljito čišćenje. Kako biste spriječili potencijalno oštećenje, preporuča se ne prati često zavjese; umjesto toga, vlažnom krpom redovito uklanjajte prašinu i omogućite svježem zraku da prozrači zavjese, čime ćete izbjeći neugodne mirise. Na prvi pogled može se činiti da je pranje zavjesa u perilici za rublje složen zadatak. Međutim, zapravo je prilično jednostavno sve dok se pridržavate niza temeljnih smjernica. Slijedeći ova jednostavna pravila, možete osigurati uspješan ishod. Novi naglašava važnost pravilnog pranja i vješanja zavjesa, priznajući da iako se to može smatrati svakodnevnim kućanskim zadatkom, krajnji rezultat čistih i lijepih zavjesa donosi neizmjerno zadovoljstvo. Ovaj se zadatak obično obavlja samo nekoliko puta godišnje, što ga čini još važnijim da bude ispravno obavljen.

  • Prvo i najvažnije, ključno je rukovati zavjesama krajnje pažljivo tijekom postupka skidanja. Izbjegavajte naglo povlačenje i svakako skinite “klizače” kako biste spriječili oštećenje osjetljive tkanine ili čvrste trake koja ga pričvršćuje na mjestu. Kako biste zaštitili osjetljivi materijal zavjese od bilo kakvog potencijalnog oštećenja uzrokovanog vezicama, gumbima, nitima ili grubim rubovima, važno je staviti je u vrećicu za pranje ako se pere uz druge tkanine. Prilikom stavljanja zavjese u perilicu pripazite da je ne nagurate na brzinu, već je presavijte na način da spriječite prekomjerno skupljanje. Time ćete spriječiti nepotrebno gužvanje i potrebu za kasnijim glačanjem.

Pažljivim postavljanjem zavjese u perilicu osiguravate dovoljno prostora za ravnomjerno prodiranje vode u sva područja tkanine, što rezultira temeljitim pranjem bez gužvanja. Dodajte umjerenu količinu vrhunskog deterdženta za pranje rublja, pazeći da ne koristite previše. Prilikom čišćenja zavjesa obavezno je uključiti omekšivač, jer ne samo da daje nježan dodir tkanini, već je i štiti od oštećenja. Osim toga, ugodan miris koji daje prožimat će vaš životni prostor, stvarajući ugodnu atmosferu u cijelom domu.

Da biste nastavili, temperatura se mora kalibrirati, uz poseban oprez zbog osjetljive tkanine zavjesa. Dopušteni raspon temperature je 30-40 stupnjeva. Iako ove temperature možda nisu vrlo učinkovite protiv tvrdokornih bakterija i virusa, više su nego dovoljne za uklanjanje dima i kuhinjskih mirisa, kao i prašine. Osim toga, osigurajte da je postavka brzine na najnižoj razini kako biste jamčili besprijekorne zavjese nakon pranja. Kako biste osigurali jednostavno ravnanje, objesite zavjesu odmah nakon pranja i, ako je potrebno, glačajte je što je prije moguće.

Preporučeno