– Jako je bitno da se koža koliko je to moguće, pazi i njeguje, i to dok je još uvijek zdrava i mekana. Međutim, muškarci prije svih, znaju itekako da zapostave svoju kožu, te da ne vode pažnju o istom. Mi danas govorimo o nekim bolestima koje su itekako učestale u posljednjih par godina. 

Postoje tri vrste raka kože: melanom, karcinom bazalnih stanica i karcinom skvamoznih stanica. Liječenje se pokazalo učinkovitim i za karcinome bazalnih i skvamoznih stanica. Rana dijagnoza ključna je za liječenje melanoma, vrlo agresivne i opasne vrste raka. Ako se rak kože otkrije u ranim fazama, postoji velika vjerojatnost uspješnog liječenja, pri čemu se devet od deset slučajeva učinkovito liječi. To je zbog smanjene vjerojatnosti širenja bolesti na druga područja tijela.

Dermatologinja dr. Dubravka Đerić daje odgovore na česta pitanja o raku kože. Koje osobe imaju veću osjetljivost na melanom? Šanse za razvoj melanoma povećavaju se kada: Ako imate svijetlu kožu, uobičajeno je da se nakon izlaganja suncu pojave pjege. Vaša svijetla kosa i oči te više od 50 madeža na tijelu ukazuju na predispoziciju za atipične madeže. Kao tinejdžer ste doživjeli opekline od sunca, vjerojatno zbog provođenja vremena na suncu bez zaštite ili korištenja solarija.

Možete li opisati kako melanom obično izgleda? Melanom se obično pojavljuje u nijansama smeđe ili crne, iako se može manifestirati u raznim drugim bojama kao što su boja kože, ružičasta, crvena, ljubičasta, bijela ili plava. Početna indikacija melanoma je promjena u veličini ili nijansi postojećeg madeža ili pojava novog madeža. Melanom se može manifestirati na dva različita načina: 30% osoba s dijagnosticiranom ovom vrstom raka doživljava njegov razvoj unutar već postojećeg madeža, dok preostalih 70% promatra pojavu melanoma na prethodno nepromijenjenoj koži.

Prevalencija melanoma veća je među ženama. Kada se rano dijagnosticira i na vrijeme liječi, bolest je vrlo izlječiva. Međutim, ako se ne liječi, može metastazirati u druga područja tijela, što ga čini izazovnim za liječenje i potencijalno dovodi do smrtnih ishoda. Uobičajene indikacije uključuju: Kada treba potražiti vještačenje dermatologa? Je li to kada postoje madeži s nepravilnim rubovima, asimetrični madeži, obojeni mladeži, madeži veći od 6 mm ili pigmentirane ili nepigmentirane promjene na koži koje pokazuju brzi rast i promjenu?

Prema riječima dr. Dubravke Đerić, iskusne kozmetičke dermatologinje s 22-godišnjim iskustvom, preporučljivo je obaviti preventivne preglede prije pojave vidljivih promjena na koži. Alat Fotofinder dizajniran je za praćenje madeža na koži i drugih promjena kod pacijenata svih dobnih skupina. U slučaju bilo kakvih uočenih promjena, pacijenti bi se trebali odmah posavjetovati sa svojim liječnikom radi savjeta. Koje se metode koriste za otkrivanje melanoma u ranoj fazi? Uređaj Fotofinder, poznat kao digitalna dermoskopija s mapiranjem cijelog tijela, ekskluzivna je i učinkovita metoda za rano otkrivanje melanoma. Ističe se kao jedini sustav koji može polarizirati sveobuhvatne fotografije kako bi pružio zamršene slike.

Automatskim identificiranjem novih lezija i promjena na postojećima, ovaj sustav pojednostavljuje proces pregleda koji traje samo 5 minuta. Osobama s velikom količinom atipično oblikovanih madeža ili onima kojima je već dijagnosticiran melanom toplo se savjetuje da se podvrgnu ovom testu. Kirurška intervencija primarni je tretman za ovaj oblik raka kože, a test služi i kao vrijedan alat za planiranje naknadnih operacija melanoma. Edukacija pojedinaca o ABCDE karakteristikama melanoma bitan je aspekt samopregleda, koji nadopunjuje ranije spomenutu dijagnostičku metodu. Potvrda dijagnoze melanoma postiže se histopatološkom analizom. Kako bi se osiguralo potpuno uklanjanje tumora i smanjio rizik od recidiva, provodi se postupak široke ekscizije.

Može li se melanom učinkovito liječiti? Izlječivost melanoma ovisi o stadiju bolesti kada je otkriven. Rano otkrivanje i naknadno kirurško uklanjanje melanoma, popraćeno histopatološkom analizom, najučinkovitiji je način liječenja. Obavezno se obratite liječniku radi pregleda ako se uoče bilo kakve promjene na madežu, jer mogu ukazivati ​​na prisutnost melanoma. Brzo uklanjanje melanoma ključno je za postizanje cjelovitog oporavka. Svako odgađanje liječenja daje priliku za širenje raka i metastaziranje. Putem limfnog sustava ili krvotoka, melanom ima potencijal brzog širenja u različite dijelove tijela. Čin sprječavanja i zaštite.

Prema riječima dr. Dubravke Jelić, najučinkovitiji način prevencije je testiranje. To ne samo da skraćuje trajanje liječenja u slučajevima kada se melanom već razvio, već i znatno poboljšava ukupnu kvalitetu života. Glavne mjere prevencije su: Za prevenciju raka ključno je redovito se pregledavati i zaštititi od UV zračenja. Preporučljivo je koristiti kremu za sunčanje s najmanje SPF 15 kako biste osigurali odgovarajuću zaštitu. Kako bi se izlaganje suncu svelo na najmanju moguću mjeru, preporučljivo je izbjegavati boravak vani tijekom sati najvećeg intenziteta zračenja, koji se obično javljaju između 10 i 16 sati.

Osim toga, preporuča se suzdržati se od korištenja solarija. Koja je preporučena učestalost provjere? Određivanje učestalosti posjeta dermatologu temelji se na individualnim okolnostima koje se procjenjuju na prvom pregledu kod dr. Dubravke Đerić. Preporučeni raspored pregleda varira, jer neki pojedinci mogu zahtijevati češće posjete, dok se onima koji nemaju nikakvih problema obično savjetuje da dolaze rjeđe, obično svakih šest mjeseci.

Preporučeno