– Za danas jedna jako osjetljiva tema, a koja je povezana sa segmentom zdravlja. Govorićemo o trombu, koji pogađa apsolutno sve generacije u današnje vrijeme. Neke osobe i ne primjete da imaju problem sa trombom, a kada na kraju saznaju, tada je već i prekasno…

Trombi, također poznati kao krvni ugrušci, predstavljaju značajnu prijetnju zdravlju i mogu dovesti do teških komplikacija kao što je plućna embolija. Prepoznavanje čimbenika rizika i simptoma je ključno, kao i provođenje preventivnih radnji. Krvni ugrušci mogu spriječiti cirkulaciju krvi do bitnih organa kao što su srce i pluća. Tipično, ti trombi nastaju kao posljedica ozljeda ili specifičnih zdravstvenih stanja.

Znakovi koji ukazuju na prisutnost krvnih ugrušaka uključuju duboku mišićnu nelagodu, kao i upalu i promjenu boje u donjim ekstremitetima. Dođe li do plućne embolije, pojedinci mogu osjetiti nedostatak daha, nelagodu u prsima, hemoptizu i gubitak svijesti. Određena ponašanja i karakteristike mogu pridonijeti povećanom riziku od razvoja krvnih ugrušaka. Dugotrajno sjedenje u jednom položaju i prekriženih nogu su među tim čimbenicima rizika. Osim toga, osobe koje uzimaju hormonske tablete, starije od 60 godina, konzumiraju alkohol ili puše također su dio grupa s većim rizikom.

Kako biste smanjili šanse za razvoj krvnih ugrušaka, ključno je često mijenjati svoje držanje i baviti se istezanjem nogu. Adekvatna hidracija također je bitna jer dehidracija može pridonijeti povećanom riziku od tromboze. Uključivanje redovite tjelovježbe u vašu rutinu i nastojanje da održite zdravu težinu dodatni su načini za doprinos prevenciji. Traženje hitne medicinske pomoći ključno je kada se pojave simptomi koji ukazuju na prisutnost krvnih ugrušaka, naglašavajući važnost prve pomoći. Očuvanje vlastitog zdravlja i izbjegavanje opasnih okolnosti može se postići odgovarajućom svjesnošću i preventivnim mjerama protiv krvnih ugrušaka.

Plućna embolija, također poznata kao “infarkt pluća”, nastaje kada fragmenti tromba, koji se nazivaju tromboembolije, putuju kroz krvotok i dospiju u pluća. Ti emboli potječu od tromba koji se razvija u raznim venama unutar tijela, kao što su želudac ili noge, pri čemu se neki dijelovi odvajaju i dovode do plućne embolije. Simptomi Plućna embolija imitira različita stanja prsišta, medijastina i epigastrijuma. Simptomi se manifestiraju naglo unutar nekoliko minuta, ili u slučaju infarkta pluća, unutar nekoliko sati. Trajanje obično traje nekoliko dana, ali se postupno pogoršava.

Pacijent osjeća iznenadnu bol u prsima, nedostatak zraka, bljedilo, pojačano lupanje srca, mogući gubitak svijesti, a nažalost čest ishod je i smrt. Duboka venska tromboza nogu često nastaje tijekom ili nakon kirurških zahvata, duljeg razdoblja nepokretnosti i smanjene cirkulacije krvi. Dijagnoza Iako se često radi rendgenska snimka prsnog koša, ona obično nije konačna u dijagnosticiranju plućne embolije (EP). Identifikacija Westermarkovog znaka, koji je karakteriziran posvjetljivanjem oligemičnog područja u plućnom tkivu, neuobičajena je opažanja na radiografiji. Otprilike jedna trećina bolesnika s EP-om doživi infarkt pluća, često praćen pleuralnim izljevom.

Ova pojava prevladava kod pojedinaca s već postojećim srčanim ili plućnim stanjima koja ometaju puteve oksigenacije, kao što su bronhijalna arterijska cirkulacija, plućna arterijska cirkulacija i dišni putovi. Nasuprot tome, pojedinci koji nemaju povijest kardio-plućne bolesti rijetko dožive infarkt pluća kao posljedicu plućne tromboembolije. Dok elektrokardiografija i radiografija mogu pružiti indikacije EP-a, one obično nisu dovoljne za konačnu dijagnozu.

Elektrokardiografske promjene mogu se primijetiti u do 87% bolesnika s EP-om, osobito onih koji već imaju kardio-pulmonalna stanja. Najčešće korištena dijagnostička metoda za određivanje EP je perfuzijska scintigrafija pluća, koja nudi brzu i niskorizičnu opciju za pacijente. Ipak, pulmonalna angiografija ostaje najpouzdaniji dijagnostički alat za EP. Njegova je točnost najveća kada se izvodi odmah nakon embolizacije, a njegova pouzdanost s vremenom opada zbog brzog napredovanja trombolize u plućnoj cirkulaciji.

Preporučeno