Hrvatska je nedavno proglasila približavanje nove oluje za koju se predviđa da će naciju stići kasnije tokom dana. Očekuje se da će ovu oluju pratiti obilne padavine, jak vjetar, grmljavina i grad. Što se tiče Srbije, Vojvodina će tokom večeri doživeti još jedno vreme i padavine, a slična prognoza je i za Beograd u sredu ujutru i tokom celog dana.

 

 

Dan je u Hrvatskoj u utorak počeo vedrim nebom. Međutim, kako dan odmiče, očekuje se da će se oluja približiti iz Italije, donoseći sa sobom navalu kiše, udare vjetra i grmljavinu. Ove vremenske prilike će biti posebno pojačane u pojedinim područjima. Kasnije popodne i navečer nevrijeme će zahvatiti Sloveniju i značajan dio kopnene Hrvatske. Kako javljaju hrvatski mediji, postoji mogućnost nastanka opasnih vremenskih prilika u različitim dijelovima zemlje. Ove regije uključuju zapadnu obalu Istre i riječku regiju, te zagrebačku i karlovačku regiju. Osim toga, Osječka i Gospićka regija također su u opasnosti od potencijalno opasnih vremenskih prilika. Biće lokalizovanih pljuskova jačeg intenziteta, praćenih grmljavinom i jakim vetrom, a očekuje se i veća učestalost grada.

 

 

Građanima se preporučuje oprez zbog mogućnosti jačih grmljavina. Poseban oprez je potreban u područjima kao što su planine, šume i livade, koje se smatraju otvorenim terenom. Mogući su poremećaji u aktivnostima na otvorenom, a duž obale mogu biti opasni vjetrovi i oštri valovi koji predstavljaju opasnost za manja plovila. Pojedinci koji nisu iskusni u plovidbi, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi se suzdržati od plovidbe u ovim vremenskim uvjetima i trebali bi pomno pratiti pomorsku prognozu. U Srbiji će danas biti pretežno sunčano vreme sa toplijim temperaturama i slabim do umerenim južnim i jugoistočnim vetrom.

Popodne će doći do povećanja oblačnosti u severnim predelima, što će kasno uveče i tokom noći dovesti do kiše, pljuskova i grmljavine u Vojvodini, kao i pojedinim predelima u zapadnim i centralnim delovima Srbije. Prema saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najniža temperatura će se kretati od 13 do 18, a najviša od 30 do 33 stepena. U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplije vreme, praćeno slabim do umerenim jugoistočnim vetrom. Noćna temperatura se očekuje od 15 do 17 stepeni, a dnevna oko 31 stepen. Kako dan bude odmicao, naoblačenje će se postepeno povećavati, što će dovesti do kiše ili lokalnog pljuska s grmljavinom tokom ranih jutarnjih sati. Dodatno, vjetar će pomjeriti smjer, sa sjeverozapadnog smjera.

 

 

Preporučeno