Pišemo vam o jednoj od najljepših ljetnih ukrasnih biljaka, u pitanju je cvijet noćna frajla, a ona ne samo da osvaja svojim izgledom već ima da vam cijela kuća miriše upravo na ovaj cvijet.

Frajla pripada rodu kupusnjača, a nju svi znaju po tome što je neobična sposobnost da cvjeta samo noću, po tome je i dobila ime. Također, ovaj cvijet je u narodu poznat i kao noćurak i ljubičina. Cvijet noćna frajla tačnije “matthiola bicornis” je njen latinski naiv, cvjeta samo u kasno proljeće i rano ljeto, a vrlo se lako održava, samo joj je potrebno mnogo sunčeve svjetlosti. Ovaj cvijet karakterišu sitni ljubičasti, bijeli i roze cvjetovi koji se otvaraju samo noću, i koji pružaju nevjerovatno opijajući miris koji se u vašem domu može da zadrži cijeli jedan dan. Donosimo vam kako da posadite noćnu frajlu. Frajlu možete da sadite u žardinijerama, saksijama, i na terasi ili u zatvorenom prostoru, mada je puno bolje da je sadite napolju jer bolje uspijeva. Ovaj cvijet se razmnožava sjemenom, a zahtjeva rastresitu baptensku zemlju, najbolje u obogaćenom humusu.

Potrebno je da u isto mjesto u zemlju ubacite dvije sjemenke, a sljedeće ćete da postavite na razmaku od 30 cm, a što je razmak koji je neophodan biljci da lijepo se može da razvije. Također, jako je bitno da bude na osvjetljenom mjestu, jer je cvijet koji obožava sunce. Zaljevate jak umjereno, a kada je toplije onda je zaljevate češće. Imat ćete svako jutro jako mirisnu kuću koja će vas osvojiiti na prvu.

Preporučeno