Ako spadate u grupu ljudi koji imaju probleme sa varenjem i slabim metabolizmom, samo probajte da to rešite sa smesom od lana i vode. U prodavnicama zdrave ishrane kupite 200 do 300 grama lanenog semena. Svako većče dve kafene kašicie prelijete sa dva decilitra obične ili prokuhane vode, sobne temperature, i poklopite u posudi. Tako treba da stoji preko noći jer će laneno seme pustiti blagu sluz. Ujutro procedite i popijete tu tečnost.

Seme lana je bogato proteinima, topljivim vlaknima, mineralima gvožđa i cinka, ali i vitamina B1, B2, C, E i provitaminom A. Koristi se kao dodatak žitaricama, koje konzumiraju oni koji drže dijetu ili jednostavno žele bolje da pročiste svog organizam. Kako su bogata uljima i vlaknima, ove semena su i odličan laksativ. Omega 3 madne kiseline, koje se nalaze u lanu, imaju protivupalna delovana. Mnoga klinička istraživanja su pokazala da s ovom biljkom možete da pomognete kod problema sa visokim holesterolom i nekim srčanim problemima.

Također, lan je odličan da se smiri želudac, obnoviš sluzokožu i poboljšaš svoje zdravstveno stanje. U toj sluzi se nalaze sva njegova lekovita svojstva, a ona obolelu sluznicu želudca oblaže, štiti i ublažava upale.

Preporučeno