Kraljica Elizabeta, kao što smo pisali već jučer celo posle podne, peminula je u Balmorlu u svom dvorcu u Škotskoj. Imala je 96 godina, i ušla je u rekorde po vladavini na čelu jedne države, pošto je tamo provela punih 70 godina. Ono što se jako malo zna jeste to, da je osim Velike Britanije, bila na čelu još 12 zemalja koje su Britanci u prošlosti kolonizirali.

Princ Čarls, njegova supruga Kamila i princ Vilijam otišli su u Balmoral čim su saznali da je kraljici loše. Odmah se oglasio i predsednik Rusije Vladimir Putin, čije saopštenje prenosimo u nastavku:”Sa imenom Njenog Veličanstva neraskidivo su povezani najvažniji događaji u novijoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Elizabeta Druga je mnogo decenija sa pravom uživala ljubav i poštovanje svojih podanika, kao i autoritet na svetskoj sceni. Želim vam hrabrosti i istrajnosti pred ovim teškim, nenadoknadivim gubitkom” – navodi se u poruci objavljenoj na Telegram kanalu Kremlja.

Kako dalje navodi Službeni glasnik, Brazil je po objavi vesti, odmah proglasio i trodnevnu žalost. Također, i Džo Bajden je odmah naredio da se zastave spuste na pola koplja u Beloj kući u Vošingtonu. Princ Hari stigao je sinoć u zamak Balmoral kako bi bio sa svojom porodicom, u znak pažnje prema svojoj baki. Dosadašnji pric Čarls od danas, kad bude proglašen za kralja nosiće zvanični naziv kralj Čarls III. Velika Britanija bi trebalo da uđe u desetodnevnu zvaničnu žalost zbog gubitka kraljice Elizabete Druge, koja je umrla u 96 godini.

Preporučeno