– U današnje vrijeme sve je više osoba koje su itekako psihički nestabilne. Imamo sve veći broj suicida, ubistava, a kasnije se ispostavi da su te osobe bile psihički nestabilne. Dovoljno je da samo pogledamo slučaj nestale Danke Ilić, kakvi ljudi samo monstrumi mogu da budu. Sljedeća priča je i više nego poučna. 

Psihopat posjeduje ozbiljno poremećen karakter, nedostaju mu i savjest i moralne kvalitete. Ljubav i privrženost su odsutni u njihovom rasponu emocija. Oni ulaze u veze isključivo kako bi stekli resurse koje žele, poput novca, materijalnih dobara, veza, pa čak i emocionalnih iskustava. Njihov unutarnji svijet lišen je živosti i boja, što ih navodi da drugima oduzimaju vlastite živopisne nijanse.

Može li se u nečijem ponašanju lako prepoznati osobine psihopata?

  • Jedinstvena priroda psihopatskog živčanog sustava zahtijeva uključivanje u uzbudljive aktivnosti kako bi se postigao osjećaj normalnosti. Često borave na strmini, posjeduju neodoljivu privlačnost prema društvu, posebice osobama suprotnog spola. Dr. Sohom Das, psihijatar porijeklom iz Velike Britanije, bavi se ovim problemom ističući određene osobine koje omogućuju lakše prepoznavanje psihopata.

44-godišnji forenzički psihijatar stvorio je vlastitu platformu pod nazivom “Psih za bolne umove”, gdje često raspravlja o slučajevima iz stvarnog života s kojima se susreo, osiguravajući povjerljivost izostavljajući bilo kakve identifikacijske informacije o uključenim pojedincima.

Prema riječima dr. Dasa, on je osobno procijenio brojne pojedince u popravnim ustanovama, psihijatrijskim bolnicama i pravnim ustanovama diljem Velike Britanije, u svojoj potrazi za identificiranjem psihopata. Tijekom gostovanja, psihijatar otkriva da mu se često postavljaju dva prevladavajuća pitanja – kako prepoznati psihopata i kako utvrditi je li netko s kim smo se susreli psihopat.

Psihopati, vjerni svojoj prirodi, pokazuju obilje bijesa. U kontekstu obiteljskog nasilja, psihopati dosljedno manifestiraju svoju agresiju fizičkim ili verbalnim sredstvima.

Prema dr. Dasu u videu, identificiranje psihopata može biti iznimno zahtjevan zadatak.

Prema forenzičkom psihijatru, razlog za ovaj fenomen leži u činjenici da psihopati posjeduju iznimne sposobnosti prilagođavanja, što im omogućuje da se neprimjetno uklope u svoju okolinu. Nadalje, njihova karizmatična, društvena i ugodna priroda pridonosi njihovoj sposobnosti da se integriraju bez napora.

Prema psihijatru, malo je vjerojatno da ćete nekoga moći identificirati kao psihopata tijekom prvih susreta s njim.

Prema dr. Dasu, tek s vremenom dolazi do razumijevanja manipulativne prirode psihopata i načina na koji nas iskorištavaju za vlastite svrhe.

  • Naglašava da te osobe nisu vaši prijatelji jer uživaju u vašim razgovorima i humoru. Umjesto toga, oni održavaju prijateljstvo s namjerom da izvuku korist od vas, koristeći pritom taktike manipulacije. Prema riječima liječnika, fokus manipulacije ne mora nužno biti usmjeren prema vama; može se proširiti i na pojedince u vašem neposrednom okruženju.

Prema njegovom zaključku, psihopati iskorištavaju pojedince i zatim brzo nastavljaju dalje, nemajući sposobnost stvaranja trajnih emocionalnih veza ili njegovanja trajnih prijateljstava.

Kada govori o osobama s antisocijalnim poremećajem osobnosti, Američka psihološka udruga (APA) koristi izraz “psihopat”. Psihopati posjeduju nepokolebljivo uvjerenje u svoju superiornost nad drugima i pokazuju potpuni nedostatak brige za negativne posljedice svojih postupaka.

APA opisuje različite bihevioralne manifestacije poremećaja, uključujući, ali ne ograničavajući se na: sudjelovanje u nezakonitim aktivnostima, iskorištavanje drugih, nepoštenje, impulzivnost, agresiju, zanemarivanje osobne i tuđe sigurnosti, neodgovornost i primjetan nedostatak krivnje, grižnje savjesti i suosjecanje.

Preporučeno