– Za danas jedna jako zanimljiva tema, koja je povezana sa segmentom zdravlja Naime, kada se radi o simptomima raznih bolesti, uvijek treba reagovati na vrijeme, te odmah potražiti i pomoć svoga liječnika…

Bol u ramenu vrlo je čest problem na koji mogu utjecati brojni čimbenici. Precizno utvrđivanje temeljnog uzroka ključno je za određivanje najučinkovitijeg tretmana koji se bavi korijenom tegoba. Tipično, bolovi u ramenu nastaju zbog napornog rada i pogrešnih rutina vježbanja koje nadilaze tjelesne mogućnosti. Unatoč izvanrednom rasponu pokreta, rameni zglob jedan je od najmanje stabilnih u cijelom tijelu.

Naše svakodnevne rutine uvelike se oslanjaju na zglob koji igra vitalnu ulogu u aktivnostima kao što su njegovanje, odijevanje, jedenje, vježbanje i vožnja. Važno je obratiti pažnju na bilo kakvu nelagodu koja se osjeća u području ramena, osobito na desnoj strani, jer može ukazivati ​​na temeljno stanje. Ako je nelagoda uzrokovana upalom mišića, preporučljivo je napraviti pauzu i pustiti ruku da se odmori nekoliko dana, izbjegavajući aktivnosti koje bi mogle pogoršati bol.

Ako bol traje dulje od nekoliko tjedana ili mjeseci, ključno je potražiti liječnički savjet. Neudobnost u desnom ramenu može nastati zbog više čimbenika, kao što su burzitis, sindrom smrznutog ramena, ozljeda, sindrom karpalnog tunela i tendinitis. Međutim, nelagoda u lijevom ramenu može ukazivati ​​na ozbiljnije temeljne probleme izvan puke upale mišića. Pojedinci koji se susreću s dugotrajnom boli u lijevom ramenu i lopatici, na koju ne utječu lijekovi protiv bolova, obično se odlučuju za hitnu liječničku pomoć u hitnoj službi.

Ova je studija otkrila da je pojava boli u ramenu usko povezana s prisutnošću faktora rizika za srčane probleme, uključujući visoki krvni tlak, visok kolesterol i dijabetes. Zbog toga se u tim situacijama dijagnoza akutnog srčanog udara često postavlja kada vidljivi simptomi postanu očiti. Oni pojedinci koji posjeduju najznačajnije čimbenike rizika imaju povećane šanse, u rasponu od 2 do 6 posto, za razvoj boli u ramenu u usporedbi s onima kojima ti određeni čimbenici nedostaju. Dodatno, vjerojatnost razvoja tendinopatija je šest puta veća. Nasuprot tome, sudionici s umjerenim razinama ovih čimbenika susreću se s manje problema povezanih s ramenom. Učinkovito upravljanje krvnim tlakom i rješavanje drugih čimbenika rizika povezanih s bolestima srca može olakšati bol u ramenu.

BONUS TEKST:

Osjećate li nelagodu u prednjem dijelu ramena? Zabrinjava li vas kada čujete škljocanje ili zvuk preskakanja u tom određenom području? Osjećate li bol kada pokušavate uzeti neki predmet sa stražnjeg sjedala vašeg vozila? Ne možete držati volan dulje od 30 sekundi zbog bolova u ramenu? Sprečava li vas bol da dohvatite novčanik u stražnjem džepu? Ometa li vas u svakodnevnim zadacima i normalnom funkcioniranju? U okviru ovog članka istražit ćemo uzroke ovih simptoma, kao i čimbenike koji povećavaju vjerojatnost njihovog pojavljivanja.

Osim toga, istražit ćemo različite mogućnosti liječenja i tehnike za ublažavanje nepodnošljive nelagode u ramenu. Započnimo stjecanjem sveobuhvatnog razumijevanja temeljne funkcije i strukture mišića biceps brachii. Biceps (m.biceps brachii), bitna komponenta ljudskog tijela, igra vitalnu ulogu u našim svakodnevnim aktivnostima. Smješten u području nadlaktice, ovaj se mišić proteže od prednjeg dijela ramena do lakta i sastoji se od dvije različite glave. Glave bicepsa imaju dvostruku ulogu u zglobu lakta, funkcionirajući tako da savijaju lakat i rotiraju podlakticu prema gore.

  • Štoviše, ove dvije glave surađuju u ramenom zglobu kako bi podigle rame. Kada specifično cilja dugu glavu bicepsa, njegovo djelovanje podrazumijeva bočno pomicanje nadlaktice i unutarnju rotaciju ramenog zgloba. Bol u prednjem dijelu ramena često je povezana s dugom glavom tetive bicepsa, koja se nalazi u utoru humerusa, sprječavajući ga da se pomakne s položaja. Pomak tetive bicepsa obično se događa uz probleme koji se tiču ​​mišića rotatorne manšete, koji obuhvaćaju mišiće subskapularis, supraspinatus, infraspinatus, teres minor i teres major.

Preporučeno