– 3 maja se navršilo punih godinu dana, od kako je Kosta Kecmanović načinio stravičan masakr u centru Beograda. Njegov otac je i dalje u pritvoru, a posljednjih 10 dana njegovoj majci idu suđenja za suđenjem. 

Roditelji nasilnika, Miljana i Vladimir Kecmanović, koji su 3. svibnja 2023. godine tragično poginuli u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, izazvavši smrt devetero djece i školskog čuvara, jasno su poručili da neće dati svjedoče u sudskom postupku koji protiv njih vode ožalošćeni roditelji Adriane Dukić (14). Ova odluka samo je povećala patnju ožalošćene obitelji. Odvjetnica Marina Ivelja, koja zastupa optužene Kecmanović, izvijestila je da su njezini klijenti donijeli odluku o odustajanju od svjedočenja u ovom konkretnom postupku. Razlog iza njihovog izbora je njihova nemogućnost ponovnog razmatranja i rasprave o određenim stvarima.

Opunomoćenik oštećene obitelji Dukić reagirao je na ove navode i istaknuo kako je nekorektno prikazivanje njih kao žrtava u ovoj situaciji, kao što to i nisu. U tijeku ovih postupaka uvelike se prepoznaje tko su žrtva, počinitelj i pojedinci koji su umiješani u zločin, čime se eliminira potreba za ispreplitanjem ovih elemenata, kako je izjavila odvjetnica Snežana Dunjić, koja zastupa obitelj Dukić, negoduje ponašanje obrane i nakon današnjeg suđenja, ocijenivši to još jednom sramotnom istupom.

Ponovno svjedočimo maltretiranju obrane, kao što su i ranije činili tražeći odgodu saslušanja, a sada odbijajući uopće svjedočiti. Postupci obitelji Kecmanović samo pojačavaju duševnu bol ožalošćenih roditelja preminule djece, smatra Dunjić. Na danas održanom ročištu u Višem sudu u Beogradu, podsjetimo, Kecmanovići su trebali dati iskaz. Prethodno suđenje je odgođeno jer se nisu pojavili. Tada je odvjetnik optuženih pojasnio da je njihov nedolazak posljedica njihove odluke da ne iznose obranu u kaznenom postupku koji je u tijeku. No, sada je vidljivo da su potpuno odustali od svjedočenja. Umjesto njih, svoja su svjedočenja dali ravnateljica škole Snežana Knežević, te profesorica srpskog jezika Nada Radonjić Bulatović i učiteljica Vesna Belami.

Prema riječima ravnateljice Knežević, ona je 3. svibnja prošle godine izostala iz škole kada je dječak ušao u prostorije s vatrenim oružjem i u panici počeo pucati po svojim vršnjacima. Tog kobnog dana izostao sam iz škole jer me je pozvao zamjenik koji me jednostavno obavijestio o pucnjavi. Po mom dolasku, policija je već preuzela kontrolu nad situacijom, ostavljajući me neizvjesnim o detaljima. Ni učitelji nisu bili upoznati sa svim razmjerima događaja koji su se odvijali, fokusirajući se isključivo na sigurnu evakuaciju učenika, koju su vješto proveli. U školi je ostao samo razred u gimnaziji, no i oni su odmah evakuirani. Roditelji su joj se, kaže Knežević, obratili tijekom evakuacije kako bi se raspitali gdje su im djeca.

Kad su mi se zabrinuti roditelji obratili s upitima, ozbiljnost situacije postala je očita – srceparajuća stvarnost da su neka djeca tragično izgubila živote. Teška srca podijelila je ovu informaciju i nastavila dalje. Miljanu Kecmanović sam upoznala na preporuku njenih roditelja, dok sam o Vladimiru saznala iz incidenta koji se dogodio u učionici njihovog mlađeg djeteta. Prilikom ovog incidenta jedan roditelj je buknuo bijes i uputio uvrede i Kecmanoviću i učiteljici.

  • Međutim, osim ovih susreta, nemam više informacija. Naknadno se Miljana ogradila od savjeta roditelja. Od 3. maja svi su zaposlenici podvrgnuti temeljitom ponovnom pregledu, navodi njezina izjava. Ravnatelj je tijekom današnjeg suđenja istaknuo kako svaki pojedinac osjeća odgovornost i preispituje svoj rad u svjetlu situacije. U parničnom postupku protiv obitelji Kecamnović tužili su roditelji ubijene djece i stražari iz “Ribnikara”. Dodatno, profesorica povijesti, koja je u to vrijeme predavala, također je podigla tužbu nakon što ju je 3. svibnja prošle godine teško ranio ubojičin sin.

Vesna Belami, umirovljena učiteljica koja je dječaka pohađala u razredu od prvog do četvrtog razreda, izrazila je nevjericu kada je čula za masakr u Ribnikaru, više puta pitajući je li to mogao biti on. Prema Vesni, njegovoj učiteljici, bio je izvanredan učenik kojeg su prijatelji obožavali zbog smisla za humor, opsežnog znanja i zanimljivih rasprava o knjigama koje je čitao i osobnim interesima. Iako se suzdržavao od uplitanja u tuđe sukobe, uživao je davati svoj sud o tome tko je u pravu. Na pitanje je li uočila pritisak roditelja na njega, Vesna je odgovorila:

  • Iako osobno nisam primijetio takvo ponašanje, on je stalno izlazio iz okvira standardnog školskog programa koristeći dodatne udžbenike matematike različitih izdavača za dovršavanje zadataka i rješavanje problema. Nije bilo nikakvih indikacija koje bi upućivale na takve radnje. Kad sam čuo za incident, odmah sam odgovorio s nevjericom i više puta sam se raspitivao je li možda došlo do pogreške ili nesporazuma u vezi s njegovom umiješanošću.

Preporučeno