Natalija Mihajlova je Ruskinja koja se iz Petrovca ​​na Mlavi sa svojih pet sinova preselila u selo Zabrđe kako bi živjela zdravijim načinom života. Radost pronalazi u drveću, čistim izvorima, traženju gljiva i trave. Natalija je svoje osobno utočište pronašla u Srbiji, zemlji koju sada smatra svojom domovinom. Rijeka Mlava uglancala je plodnu ravnicu, a njezina obitelj uživa na parceli od 30 jutara. Prema Natalijinim riječima, Srbija je za nju raj jer je tamo pronašla sve što je potrebno za sretan život, uključujući šume, planine, jezera, rijeke i čistu vodu. Zemlja je bogata i daje obilje zdrave hrane, a ljudi su ljubazni. Rusi imaju naklonost prema Srbiji iz ovih razloga. Magazin Novosti objavio je da je Natalija sve svoje useve posadila na plodnom mlavskom trnu, a prva je izrasla ruska repa – osnovna hrana njenih ljudi.

Prema Natalijinim riječima, krumpir nije bio značajan dio ruske prehrane sve dok nije uveden u Europu. Kao rezultat toga, njezina obitelj radije konzumira ciklu kao primarno jelo. Natalija je na svom prostranom imanju zasadila i domaću mrkvu, odlučivši se za nehibridne sorte. Kad dođe proljeće, u svom vrtu sadi salatu, luk, heljdu i grašak, a grašak je omiljen među njom i njezinom djecom. Natalija objašnjava da Rusi često jedu sirovi grašak, uživajući u njegovom slatkom okusu. Ruskinje također često sade selen i rutu, a selen je poznat po svojim svojstvima čišćenja crijeva.

Natalija preporuča dodavanje selena u salate za poboljšanje probavnog zdravlja. Osim toga, korijen je tradicionalni lijek za razne bolesti kao što su hipertenzija, angina pectoris, bolesti želuca i jetre, bolesti kostiju i parodontoza. Natalija Mihajlova, bivša vodeća zagovornica tuberkuloze, naglašava da se žetva određene biljke smije obavljati samo u razdoblju cvatnje. Ona se suzdržava od korištenja kemikalija i umjesto toga se oslanja na prirodne “antibiotike” kao što su češnjak, luk, propolis, limun i đumbir kada se član obitelji razboli.

Prema njezinim riječima, često se koriste i različiti čajevi, uključujući čaj od metvice, lipe, kadulje, kamilice i bršljana (u Rusiji poznat kao vrba). Natalija smatra da je čaj od bršljana, koji nije tako rasprostranjen u Srbiji, zdravija i korisnija alternativa zelenom čaju, bez nuspojava. Na pitanje o svom dolasku u Srbiju, ona to pripisuje sudbini jer je nju i njezinu obitelj u zemlju dovela tetina udaja. Natalija se zahvaljuje na iskustvu.

Preporučeno