Jod je jako dobar antiseptik širokog spektra koji spašava polje od bakterija, gljivica i drugih napasnika, koji uzrokuju infekcije i upalne procese kod ljudi. Da li ste znali da možete jod da koristite da biste spasili i svoju baštu od raznih bolesti biljaka?

Nekoliko pametnih baštovana već duže vrijeme primjenjuju jod da bi uspješno izliječili gljivične bolesti biljaka. Kako biste spriječili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite ovaj rastvor: 9l vode pomiješatje sa 1l sirutke i dodajte još u tu tečnost 2ml apotekarskog jod. Zatim nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastovorm i nastavite da redovno prskanje svakih 10 do 12 dana. Ako budete primijetili prve lezije na biljkama, odmah izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak poprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte ovo prsaknja svakih 5 dana.

Također, rastvor na bazi joda odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato i ne bezopasnije. Od ove pepelnice najčešće oboljevaju krastavci, tikvice i bundeve. Ako ste primijetili već ove bolesti, odmah počnite da tretirate biljku sa ovim rastvorom, ponavljajući postpuka svakih 5 do 7 dana. Ako budete maksimalno uporni možete da se brzo riješite ove bolesti.

Kupus voli jod, da bi on bio zdrav zalijevajte ga sa rastvorom od 10 litara vode u kojoj ste dodali 2ml joda. Svaku tu biljku zalijete sa 1 litrom ovog rastvora, i vidjet ćete kako glava kupusa raste kao iz vode. Također, od truleži možete da zaštite jabuke ako ih poprskate sa ovim rastvorom . Znači prskaju se list i plod 10 dana prije same berbe jabuka.

Preporučeno