– Jako je rijetko da se u današnje vrijeme vidi da na selu žive mladi bračni parovi. Ili spas traže u gradu, ili jednostavno idu u inostranstvo. Međutim, na internet portalima imamo jako lijepih priča o parovima, koji ipak u selu vide nešto lijepo. 

Na levoj obali reke Jerme, oko 18 kilometara od Pirota, nalazi se selo Sukovo, smešteno u jugoistočnom delu Pirotske kotline.

Smješteno među brdima, pronaći ćete šarmantno selo Čelanovci u kojem žive samo dvije osobe. Siniša i Višnja Janković donijeli su hrabru odluku pobjeći od gradske vreve i smjestiti se u ovo mirno utočište. Zagrljeni raskošnom prirodom i bujnim hrastovim šumama, sretni su i s divljim voćkama koje pružaju slatke poslastice i sastojke za njihovu domaću rakiju.

Mjesto koje zovemo domom nalazi se na samom vrhu, do kojeg ne vodi nikakva cesta. Mi smo jedini stanovnici ovog udaljenog mjesta, iako ima povremenih posjetitelja. Ovu intrigantnu priču za Kurir je ispričao Zrenjaninac Siniša Janković.

Budući da je boravio u Pančevu, gajio je životnu težnju da živi u seoskom okruženju. Ovaj dugogodišnji san ostvario se prije nešto više od godinu dana. Igrom slučaja, tijekom izbijanja pandemije Covid-19, našao se u manastiru Sukovo, gdje je igrom slučaja kupio kuću na selu. Upravo u tom idiličnom kraju susreo je svoju sadašnju suprugu Višnju (31) iz Šapca, s kojom je nedavno izmijenio zavjete na radosnoj svečanosti održanoj u istom samostanu.

  • U jeku pandemije moj prijatelj se zaposlio u sukovskom manastiru i obratio mi se za pomoć u štali. U to vreme sam živeo u Pančevu i imao nekoliko koza. Čak iu urbanoj sredini uvijek sam nastojao prigrliti prirodan način života. Unatoč tome, osjećao sam neospornu želju prema nečem većem, žudnju da pobjegnem iz granica grada i uspostavim miran život u planinama ili ruralnom selu, usredotočen na moj posao i stoku. Ta unutarnja čežnja, koju nazivam “zov divljine”, ostaje urezana u moje sjećanje dok Siniša razmišlja o svojoj prošlosti.

S prodanim kozama i dvije torbe u ruci uputio se do sukovskog manastira. Poznat po snažnoj radnoj etici i poštenju, brzo je privukao pozornost i ponudio mu se dodatne prilike za zapošljavanje. Slučajno je naletio na napuštenu kuću na brežuljku, čiji je prethodni vlasnik preminuo. Nakon što je nešto više od mjesec dana posvetio obnovi i restauraciji kuće, konačno se vratio u Pančevo.

Nedugo nakon Božića javili su mi se nasljednici kuće i ponudili mi mogućnost kupnje. Unatoč mojim financijskim ograničenjima, sa samo oko 500 eura ušteđevine, uvjeravali su me da novac nije uvjet. Potaknuli su me da dođem živjeti u kuću, uredim potrebne stvari i radim na plaćanju svojim tempom. Uzbuđeno sam podijelio vijest sa svojom majkom i očuhom, kojima je to isprva bilo zabavno. No, majka mi je brzo izrazila podršku, uvjeravajući me da će mi pomoći koliko god mogu.

Sklopivši dogovor s prodavačima, kuću je stekao u nizu plaćanja. Zanimljivo je da je cjelokupno imanje, koje je uključivalo polje i dio šume uz stablo šljive, koštalo samo 1500 eura. Sama kuća bila je u zapuštenom stanju, bez kupaonice, iako je imala pristup struji i izvorskoj vodi.

Siniša se prisjeća vremena kada im je zbog jakih snježnih padalina cesta bila neprohodna 10 uzastopnih dana, zbog čega nisu mogli otići u selo kupiti namirnice. Srećom, Siniša se opskrbio brašnom, mašću, krumpirom i slaninom, što ih je snašlo u ovom izazovnom razdoblju.

U početku je nekoliko mjeseci proveo u samoći, no onda se prije dvije godine preko Facebooka povezao s Višnjom. Njihova je ljubav procvjetala, a 25. veljače prošle godine on i Višnja krenuli su iznova, spakirali svoje stvari u dva automobila i na put krenuli s 1000 eura u sebi.

Da bismo se upustili u takav način života, moramo posjedovati nepokolebljivu odlučnost i biti potpuno spremni. Nije to mali podvig. U našem skromnom obitavalištu živi zvjerinjak od 25 koza, junica, zečevi, dvije moravske svinje i stado kokoši koje nas izdašno opskrbljuju svježim jajima. Ponosimo se time što smo samodostatni, proizvodeći sve što nam je potrebno. Trešnja nam daje domaći kvasac, a od mliječnih proizvoda kiselo mlijeko i sir. Prošle je godine naš bogati vrt dao obilje luka i krumpira, a svoje staro sjeme marljivo čuvamo.

Naša predanost uzgoju zdrave, organske hrane proteže se na raznovrsno voće i povrće, kao i prerađene proizvode i slatke poslastice izrađene od divljih kupina, pa čak i ljubičica. Bavimo se uzgojem gljiva, pažljivo sušenjem i skladištenjem vrganja te sakupljanjem ljekovitog bilja za prodaju. Osim toga, duboko smo uključeni u stočarstvo i poljoprivredu. Naši proizvodi nalaze željne kupce među našom vjernom bazom kupaca, a mi također pružamo ruku pomoći našim braće u samostanu, kako ljubazno ističe naš sugovornik.

Predlažem da ga pojedinci isprobaju i dožive iz prve ruke, jer će ih sigurno osvojiti. Ovakav način života nekada je bio uobičajen, ali je postupno nestao. Trenutno stanje prepunih gradova zahtijeva kolektivno buđenje. Suština je u ponovnom povezivanju čovječanstva s prirodom i ponovnom otkrivanju autentičnih principa postojanja.

Višnja i Siniša nalaze zadovoljstvo u šutnji, jer jednostavno priznaju da je put do njihova doma lijepo pripremljen.

Preporučeno