Ni ove zime nismo imali snježnih padavina, ali da li će ih biti prije kraja kalendarske zime, ostaje nam da vidimo. Federalni hidrometeorološki zavod je na uvid javnosti objavio srednjoročnu prognozu do 9. veljače 2024. godine.

U trećoj dekadi siječnja u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine zabilježeni su zimski uvjeti nakon razdoblja neuobičajeno toplog vremena. U južnim krajevima u petak i tijekom vikenda očekuje se pretežno vedro i sunčano nebo. U međuvremenu, u središnjim i sjevernim područjima treba očekivati ​​promjenljivu naoblaku, uz potencijalno nestabilno vrijeme i jutarnju maglu. Subotnje jutro donosi oborine, u gorju snijeg, au nižim predjelima susnježicu i kišu. U kotlinskim predjelima moguća je kiša koja se ledi u dodiru s tlom. Minimalne temperature kretat će se od -3°C do 2°C u Bosni, a u Hercegovini od 1°C do 6°C. Najviša dnevna temperatura od 3°C do 8°C u Bosni, a na jugu zemlje do 12°C.

Od ponedjeljka (29. siječnja) pa sve do kraja prognoznog razdoblja očekuju nas stabilne vremenske prilike. U Bosni će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ponegdje sa sunčanim periodima. U Hercegovini će biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Predviđaju se malo iznad prosjeka temperatura zraka. U Bosni ponegdje može biti mrazeva. Najviša temperatura bit će do 6°C, a na jugu zemlje i do 13°C. Prelazimo li na Srbiju, prvi dani veljače donijet će nam temperature koje podsjećaju na proljeće. Temperatura će se danas popeti iznad 15. podjeljka na termometru, a do početka idućeg tjedna očekuju nas temperature oko 20 Celzijevih stupnjeva, kaže meteorologinja Ljubica Gojković. Razlog ovog naglog i intenzivnog otapanja je položaj sustava visokog zračnog tlaka koji će se sljedećih 10 dana nalaziti nad sjevernim dijelom Afrike.

Zbog nešto južnijeg položaja, ovaj sustav će nam stalno donositi izrazito toplu zračnu masu, što će rezultirati temperaturama 10 stupnjeva višim od prosjeka. Na tipičan način, kada iskusimo učinke anticiklone, koju karakterizira visok tlak zraka, vrijeme ostaje dosljedno. To u prijevodu znači vedro uz slab do umjeren vjetar, navodi Gojković. Gledajući drugi dan vikenda, vremenska prognoza predviđa daljnje razvedravanje i okretanje smjera vjetra prema jugu. Prema Gojkovićevim riječima, ova će promjena rezultirati još višim temperaturama, pa će lokalne temperature u nedjelju dosezati i do 16 Celzijevih stupnjeva. Ipak, u većini krajeva temperature će se kretati oko 13 Celzijevih stupnjeva.

Prema riječima meteorologa Gojkovića, sljedeći tjedan očekuje nas kombinacija sunca i oblaka, uz minimalne šanse za kišu. No, u višim planinskim predjelima može biti slabe rosulje, a neuobičajeno visoke temperature uzrokovat će ubrzano topljenje snijega. Gojković nagovještava i mogućnost postavljanja novog povijesnog temperaturnog rekorda u veljači, no više o tome bit će u zasebnoj vijesti.

Od ponedjeljka pa sve do sljedećeg tjedna maksimalne dnevne temperature konstantno će se kretati između 15 i 20 stupnjeva, što ukazuje na dolazak prvog ovogodišnjeg toplinskog vala.

Preporučeno