Kao što i sami možete da zaključite po naslovu našeg današnjega članka, danas malo govorimo o vremenskoj prognozi do kraja ovoga mjeseca. Prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda predviđa da će u Srbiji danas biti kombinacija umerene i potpune oblačnosti, uz temperaturu koja će biti znatno viša od proseka za ovo doba godine. Slabe padavine očekuju se u jutarnjim i ranim popodnevnim satima u pojedinim krajevima kao što su Banat, Braničevski i Borski okrug.

Međutim, kako dan bude odmicao, očekuje se smanjenje oblačnosti u zapadnim i jugozapadnim krajevima Srbije. Vjetar će uglavnom biti slab do umjeren sjeverozapadnog smjera, au sjevernim i istočnim krajevima zemlje povremeno može biti jakih udara. Najniža temperatura kretat će se između minus dva i tri stupnja Celzijeva, a najviša do devet stupnjeva na jugu i jugoistoku, a do 14 stupnjeva u zapadnim krajevima Srbije i u Negotinskoj krajini.

U Beogradu danas vlada umjerena naoblaka i slab do umjeren vjetar sjeverozapadnih smjerova, povremeno u pojačanju u podne. Jutarnja temperatura od nula do tri Celzijeva stupnja, a najviša dnevna oko 12 Celzijevih stupnjeva.

Tijekom sljedećeg tjedna u Srbiji će biti primjetan porast temperature, s dnevnim temperaturama iznad i znatno iznad prosjeka za ovo doba godine. U idućem tjednu temperature će se u većini krajeva popeti do 20-ak stupnjeva. Slobodan Sovilj, meteorolog i načelnik Državnog hidrometeorološkog centra, nedavno je za “Blic” rekao da će prvih deset dana veljače obilježiti iznadpromalno toplo vrijeme, pretežno suvo vrijeme i ukupna stabilnost. “Minimalne temperature tijekom cijele prve dekade veljače kretat će se između -3 i +7 stupnjeva, dok će se dnevne u većini predjela kretati od +7 do +15 stupnjeva, a ponegdje i doseći +18 stupnjeva.To znači da će temperature biti otprilike 10 stupnjeva više od prosjeka za prvih deset dana veljače u proteklih nekoliko godina, više nalikujući onima koje bi se očekivale u drugoj polovici ili krajem ožujka.

Međutim, razumno je očekivati ​​postupnu promjenu vremena tijekom ranog dijela druge dekade mjeseca, s blagim padom temperature koji se očekuje oko 10. veljače. U razdoblju od 15. do 20. veljače, koje uključuje blagdane 15. i 16. veljače te vikend koji slijedi, očekuje se pojačano zahlađenje.

Prema Soviljevim riječima, ovo smanjenje temperature rezultiralo bi oborinama i snijegom u nižim predjelima uz prolazno stvaranje snježnog pokrivača. Suprotno tome, u planinama bi bila češća naoblaka i snježne padaline, što bi dovelo do stvaranja snježnog pokrivača.

Temperature će se za to vrijeme kretati oko i malo prelaziti točku ledišta vode, koja iznosi nula stupnjeva Celzijusa. Podaci RHMZ-a pokazuju da je najniža zabilježena temperatura u veljači bila 11. veljače 1929. godine, kada je termometar u Beogradu pao na -25,5 stupnjeva Celzijusa.

Važno je napomenuti da su ova temperaturna mjerenja napravljena u vrijeme kada grad nije bio toliko razvijen, au današnjim urbaniziranim uvjetima takve ekstremne temperature moguće je pronaći samo u rubnim dijelovima grada. Efekt urbanog toplinskog otoka uzrokuje da su jutarnje temperature zimi od 5 do 10 stupnjeva više u odnosu na okolna područja, objašnjava Slobodan Sovilj. Najviša zabilježena temperatura dogodila se 3. veljače 1899., dosegnuvši +24,5 stupnjeva. Zanimljivo je da je veljača također poznata po tome što ima najviše zabilježenih snježnih oborina u Beogradu. 3. veljače 1962. godine nakupilo se nevjerojatnih 80 centimetara snijega.

Prema riječima meteorologa, veljača 2012. godine još uvijek je živa u sjećanju mnogih građana zbog iznimno niskih temperatura, posebice u trotjednom razdoblju praćenom umjerenim i jakim jutarnjim mrazevima. No, usprkos tim uvjetima, u Beogradu je snijeg pao tek nešto više od 50 centimetara, što je manje od rekorda iz 1962. godine.

Preporučeno