– Nestanak malecke Danke Ilić odmah je povukao i natpise silnih nestanaka koji su se desili u Srbiji u proteklih 10 ili više godina. Na žalost, neki od njih nikada nisu riješeni, a upravo o jednom takvom govorimo u nastavku našeg današnjega članka. 

Misteriozna smrt Radislave Dade Vujasinović, novinarke lista “Duga”, dogodila se pre tri decenije u njenom stanu na Novom Beogradu, zbog čega istražitelji nisu sigurni da li je reč o ubistvu, samoubistvu ili tragičnoj nesreći.

Prvobitno, događaj je službeno prijavljen kao samoubistvo koje je počinio novinar, ali kako je vrijeme odmicalo, pojavile su se sumnje u ovu verziju, pa je slučaj do sada ostao neriješen.

Obdukcioni nalaz potvrđuje da je na današnji dan pre tačno tri decenije preminula Radislava Dada Vujasinović. Njeno beživotno telo otkriveno je u njenoj rezidenciji 9. aprila 1994. godine, u Bulevaru Trece 118 na Novom Beogradu. Postavljena pored fotelje, ispod njene lijeve noge pronađena je lovačka puška. Obdukcijom je utvrđeno da je podlegla sudbini oko 01:30 8. aprila.

Sa 30 godina dostigla je značajnu prekretnicu u svom životu.

Od 1994. godine, zvanični izvještaji njenu smrt označavaju kao samoubistvo. Međutim, Dadini roditelji su brzo osporili ovaj zaključak, čvrsto tvrdeći da je njihova ćerka bila žrtva prljave igre. U cilju otkrivanja istine, pokrenuli su privatnu istragu i angažovali veštačenje poznatog sudskog balističara Zorana Jovanovića, kao i veštaka sudske medicine dr Rastislava Lazarevića.

Za razliku od službene izjave da je smrtonosna povreda nanesena iz fiksiranog položaja, ovi stručnjaci tvrde da je rastojanje između otvora cijevi lovačke puške i žrtve bilo minimalno pet do šest centimetara, čime se opovrgava mogućnost dada pucala je, čak i nožnim prstom.

Nakon detaljnog uviđaja, angažovani stručnjaci porodice su otkrili prisustvo dodatne krvne grupe na fotelji, osim Dadine krvne grupe 0. Ovi tragovi krvne grupe A snažno upućuju na prisustvo još jedne osobe u stanu.

  • U decembru 1994. godine nalaz je predočen Tužilaštvu, ali je naišao na odbijanje. Pravni zastupnici porodice insistirali su na sprovođenju temeljne istrage uz pomoć supervještaka, ali je njihov zahtjev tužilaštvo još jednom odbilo u februaru 1995. godine. Neustrašivi, advokati porodice uzeli su stvar u svoje ruke i podnijeli krivičnu prijavu za ubistvo protiv neidentifikovanih lica kod Tužilaštva u julu 1995. godine. Nažalost, i ova prijava je odbačena. Odlučan da traži pravdu, advokat je nastavio sa podnošenjem zahtjeva za novi nalaz vještaka. Međutim, odgovora nije bilo, a tek dvije godine kasnije istražni sudija Dobrivoje Gerasimović konačno je donio rješenje o novom vještačenju.

Niz veštačenja sproveo je balističar Vladimir Kostić 2008. godine. Sudu su predočeni njegovi zaključci u kojima su pronađena dva filcana čepa u telu Dade Vujasinović. Ovi nalazi upućuju na nevjerojatan scenario da je sebi oduzela život sa dva metka iz lovačke puške, jer bi to zahtijevalo da se dva puta upuca.

Okružni javni tužilac u Beogradu je u januaru 2009. godine preduzeo korak ka prekvalifikaciji slučaja sa samoubistva na ubistvo i potom pokrenuo pretkrivični postupak.

Pravni zastupnici porodice Vujasinović dosledno su iznosili dokaze da je on prikrivao ubistvo. Zanimljivo, te večeri kada je otkriveno Dadino beživotno telo, vlasti neobjašnjivo nisu uspele da sakupe otiske prstiju sa lovačke puške korišćene u kobnim hicima, kao ni pramenove kose počupane u blizini njenog leša. Činjenica da niko od komšija u gluvo doba noći nije čuo pucanj iz lovačke puške u zgradi koja vrvi od stanara nije u to vreme podigla crvenu zastavu za policiju. Osim toga, uništena je odjeća koju je Dada nosila u trenutku smrti, a ne postoji nikakva dokumentacija o predmetima odnesenim iz stana, uprkos tome što su Dadini roditelji primijetili da nema zelene fascikle i audio kasete koju je uvijek nosila, čak i tokom njena putovanja na more.

U tom trenutku Radoslav i Nevenka Vujasinović su opisali scenu u stanu, otkrivajući pocepani luster, krvlju umrljanu fotelju, otiske prstiju na boku, pramenove Dadine kose i oštećene arhivske slike okačene po zidovima, sve upućuju na odigravanje dramatičnog događaja.

  • Istraga o smrti Dade Vujasinović je od samog početka bila poremećena skandalom zbog neadaičnosti početne policijske istrage i naknadnih istražnih radnji, uključujući i obdukciju. Važno je napomenuti da je neobrađena okolnost da je Dada Vujasinović otkrivena pored fotelje na podu ostala nerešena, a upadljivo je odsustvo informacija o prisustvu krvi na podu. Analizirajući Dadinu smrt, jedan beogradski nedeljnik se zapitao kako je ona završila na podu posle tako traumatičnog događaja, s obzirom da je njena krv zasitila fotelju do te mere da je kapala na pod.

Uprkos ponovljenim tvrdnjama o izgubljenim dokazima, potencijalno zbog NATO bombardovanja policijskog objekta, Komisija za istraživanje ubistava novinara je ustrajala u svojim naporima i izvršila dodatnu provjeru, na kraju locirajući dokaze i potom ih poslala Nacionalnom institutu za sudsku medicinu u Hagu.

Rođena 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH), Dada Vujasinović je 1987. godine završila studije na Filološkom fakultetu u Beogradu. Tragično, njena prerana smrt ostaje nerazjašnjena i svrstava se u red još dva nerešena slučaja novinara u Srbiji, Slavka. Ćuruvija i Milan Pantić.

Preporučeno