Borislav Kamenov je poznati srpski imunolog, koji je pre par dana ka Pink televiziji govorio o zaštiti organizma u predstojećim mesecima, u kojima smo svi mi podložni virozama ii ranim bolestima. Jednostavno, po njegovim rečima treba obratiti pažnju kakvu hranu unosimo u organizam, jer je poznata stvar da zdravlje naravno ulazi na usta.

“Međutim, ljudi nikako ne shvataju da se prva bitka protiv virusa bije na nivou nespecifičnog imuniteta kada telo eliminiše patogene i toksine iz organizma. Mi mnogo toga možemo da uradimo unapred, da bismo sprečili nastanak bolesti, hronični i autoiminih, čak i malignih i alergija. Također, mi moramo da popravimo stanje celog imuniteta, kako bi telo moglo da odgovori na napad”, rekao je on.

Svakako da su vitaamini broj jedan u decembru i januaru, a najbolje opcija jeste citrusno voće kao i kiseli kupus koji je jednostavno puun vitamina C. “Veliki broj lekara prešute da se osećaju loše, umorno da imaju druge tegobe zbog čega ne shvate na vreme da im organizam nije u stanju da se izbori sa napadom jer je imunitet oslabljen. Tako naš imunitet odlučuje o eliminaciji virusa i sprečavaju njegovog širenj u organizmu, a antitela su važna i uvek su dobrodošla, ali imunitet je mnogo šira priča od njih, ako je naš sistem loš, on neće moći da reši problem.

Imunitet nas štiti dok nas štiti a na kraju može da nas ubije to je citokinska oluja o kojoj se priča – ćelijski imunitet se preterano aktivira. Moramo imunitetu da damo centralno mesto u ovoj priči – rekao je on.

Preporučeno