Majski prevrat predstavljao je državni udar u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova supruga, kraljica Draga. Nakon ovog događaja, poznatog kao Svibanjska revolucija, prekinuta je vladavina dinastije Obrenović, a vlast u Srbiji preuzela je dinastija Karađorđević. Sudbina dinastije Obrenović bila je tragična: te noći kada su ubijeni srpski kralj i kraljica, narod je bio prožet osvetničkim duhom.

  • Do danas, više od stoljeća od atentata na kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu, događaji te kobne noći 11. lipnja 1903. ostali su obavijeni velom neizvjesnosti. Još uvijek je nemoguće doći do potpuno pouzdanih informacija o tome što se dogodilo. U noći 29. svibnja 1903. (što odgovara 11. lipnju po modernom kalendaru), skupina urotnika, pod vodstvom kapetana Dragutina Dimitrijevića Apisa, vođe tajne skupine poznate kao “Crna ruka”, infiltrirala se u palaču i izvršio ubistvo kralja Aleksandra Obrenovića.

Sklapanje dinastije Obrenović i dolazak Petra Karađorđevića na čelo države poznati su povijesni događaji. No, točni detalji onoga što se dogodilo te kobne noći i slijed događaja ostali su obavijeni velom neizvjesnosti, navodi Dnevno.rs. Nepobitna je činjenica da je te večeri u Beograd stiglo nekoliko zavjerenika iz raznih krajeva zemlje pod raznim izgovorima. Formirali su pet grupa i provodili večer u gradskim kafićima, da bi se na kraju sastali u Časničkom domu u ponoć.

U 12 sati i 45 minuta kapetan Dragutin Dimitrijević Apis, jedan od vođa zavjere, izdao je zapovijed da se krene prema dvoru. Točno u 2 sata iza ponoći, poručnik Petar Živković, član dvorske straže, otvorio je vrata urotnicima. Iako su vrata kraljeve palače bila uništena eksplozivom, krevet unutra pronađen je prazan.Unatoč potrazi koja je trajala gotovo dva sata, kraljevski par ostao je nedostižan. Tragično, tijekom tog vremena ubijene su dvije ključne osobe uključene u zavjeru, kapetan Jovan Milkovich i pukovnik Mihajlo Naumovich. Apis, drugi zavjerenik, također je zadobio ozljede.

Zamijenivši nekoga za kralja, potjerao ih je niz stepenice u dvorište, samo da bi ga dočekao stražar koji mu je ispalio tri metka u prsa, nanijevši mu teške rane. U tom su trenutku zavjerenici shvatili da im je naum propao – Apis je ležao ranjen u podrumu, dok su kralj i kraljica netragom nestali. Situacija je sada zahtijevala raspravu o tome kako dalje. U verziji prikazanoj u seriji “Kraj dinastije Obrenović”, general Raza Petrović, kraljev pouzdani ađutant, uspio je otkriti skrivenu lokaciju na kojoj je obitelj Obrenović potražila utočište. No, čim su zavjerenici ušli, Petrović je uhvaćen unutar palače.

  • U ovom izvještaju suočio se s ultimatumom na život ili smrt: otkriti lokaciju kralju i kraljici u roku od deset minuta ili se suočiti s pogubljenjem. Međutim, nema konkretnih dokaza koji bi poduprli tvrdnju da je svoju poziciju zamijenio za opstanak. Prema ovoj priči, Aleksandar i Draga potražili su utočište iza zida s ogledalima u kraljevskoj spavaćoj sobi, koja je zapravo služila kao ulaz u skriveni prolaz skriven ispod kraljičine garderobe. Pričalo se da taj tajni hodnik vodi izravno do ruskog veleposlanstva.

    Prije polaska, kralj je navodno tražio da urotnici potvrde svoje prisege. Jedan izvještaj tvrdi da su se pridržavali, dok drugi sugerira da su mu prijetili bombom ako ne otključa vrata. Međutim, nije sigurno jesu li kralj i kraljica uopće bili prisutni na tom mjestu. Druga verzija kaže da je tijekom pretrage kraljevskih odaja konjički poručnik Velimir Vimich primijetio neobičan otvor u zidu, nalik na skriveni ulaz.

Unutar tog mjesta bili su skriveni kralj i kraljica i nema sumnje da će, kad se Obrenović pojavi, ishod neizbježno biti krvoproliće. Kapetan Mihajlo Ristić Ucha ispalio je svaki metak iz svog revolvera u njihovom smjeru, a pridružili su mu se kapetani Vimich i Ilya Radivojevich. Nadalje, nedvojbeno je da su sve službene osobe prisutne u sudnici i okolini zabijale sablje u tijelo. Nakon toga gradom su kružile glasine da je kralj, unatoč teškim ozljedama, ostao živ i jednostavno preminuo u mrtvačnici. Ipak, ne postoje potvrđujući dokazi koji bi poduprli ovu tvrdnju.

Na osnovu pregleda koji je obavio patolog, utvrđeno je da je Aleksandar Obrenović preminuo od prvog hica iz vatrenog oružja. Nakon toga, general Lazar Petrovič također je doživio kobnu sudbinu, iako je vjerojatno da se njegova smrt dogodila prije nego što je otkriveno mjesto gdje se nalaze kralj i kraljica, što sugerira da on nije igrao nikakvu ulogu u otkrivanju lokacije. Tijela Aleksandra Obrenovića i Drage Obrenović naknadno su bačena kroz prozor.

Uloga Petra Karađorđevića u uroti također je bila predmet kontroverzi. Neosporno je da je budući kralj Srbije, Petar Karađorđević, znao za ovu zavjeru, o čemu svjedoči činjenica da je beogradski poduzetnik Nikolaj Hadi Toma poslan u Švicarsku da se tamo sastane i boravi s Petrom, preuzimajući identitet privatne osobe.

Prema izvješćima, on se navodno opirao pristanku na zavjeru za ubojstvo, što je potaknulo frakciju utjecajnih zavjerenika, pod vodstvom generala Jovana Atanakoviča, da se zalažu za ideju da kralja Aleksandra treba prisiliti na abdiciranje i protjerati. Ovakav način djelovanja smatran je najnepovoljnijom opcijom, što je navelo kapetana Dragutina Dimitrijevića, Radomira Alandrovića i Antu Antića da savjetuju i na kraju odluče o atentatu na preminulog monarha i kraljicu.

 

 

Preporučeno