Kada je u pitanju kupus, on je već vekovima poznat kao narodni lek za nateečene zglobove, podlive i uganuća. Jako je puno ljudi koji danas boluju od osteroartritia ili artroze kolena. Reč je o upalom obolenju koje nastaje zbog istrošenih i deformisanih zglobova kolena. Ova se bolest ogleda oticanjem kolena, otežanom pokretljivošću zglobova te bolovima, ponekad jačeg a ponekad slabijeg intenziteta.

Ako ste i vi jedni od tih koji pate od boloba u kolenu, primenite obloge od kupusa, koji dokazano donose olakšenje. Kupus je već vekovima poznat kao narodni lek za natečene zglobove, podlive i uganuća. Osim toga pomaže i kod akni, čireva, hemoroida, reume, glavobolje, bubrežnih kolika i herpesa. Također, poznato je da listovi kupusa ublažavaju tegobe mastitisa, infekcije dojki koja pogađa sve veći broj novopečenih majki. Kao svoju delotvornost kod bolnih zglobova kupus može zahvaliti obilju vitamina i fitonutrijenata te glutamina i antocijanina, koji imaju snažna protuupalna svojstva.

Također, kupus sadrži moćnu tvar sulforafan, koji štiti hrskavicu, te kemferol, koji također ima protivupalna svojstva. Osim što je bogat vitaminom C, kupus sadrži i vitamine B,A i E te folnu kiselinu, a od minerala se može pohvaliti kalcijumom, fosforom, magnezijumom, železom i kalijumom. Oblozi od kupua deluje tako da smanjuju otok i upalu, a samim time i redukuju bolove pa se osoba može lakše da kreće. Nemačka istraživanja sprovedena na univerzitetu Dusiburg-Essen dokazala je djelotvornost obloga od kupusa. U ovo istraživanje su bili uključeni pacijenti koji boluju od osteoartritisa kolena. Nakon četiri sedmice primene obloga od kupusa osetili su znatno olakšenje i njihove su se tegobe smanjile. Ostatak pročitajte ovde.

Preporučeno