Iako vrijeme ostaje ugodno, svima je vidljivo da se jesen bliži. Ivan Ristić, istaknuti meteorolog, nedavno je objavio prognozu za Srbiju prema kojoj će do sredine septembra biti pretežno sunčano i toplo vreme sa povremenim slabim udarima sa istoka i jugoistoka koji mogu eskalirati do umerenih nivoa. Temperatura će se progresivno povećavati, s najnižim u rasponu od 13°C do 18°C, a najvišim od 28°C do 32°C.

 

 

U drugoj polovini septembra i početkom jeseni, klima prolazi kroz transformaciju koju karakteriše naizmjenično oblačno i vedro nebo, što može rezultirati povremenim padavinama. Osim toga, zabilježen je manji pad temperature, pri čemu se jutarnje temperature kreću od 12°C do 16°C, a dnevne od 25°C do 29°C. Ove promjene se poklapaju sa početkom nove sezone. Predviđa se da će ljetne vrućine u većem dijelu Evrope potrajati do kraja kalendarskog ljeta i početka jeseni, što se očekuje 23. septembra. Trenutno je u procesu formiranja polarnog vrtloga iznad Arktika, a njegova sadašnja delikatnost čini ga podložnijim spuštanju arktičkog zraka prema južnim područjima. Stoga se predviđa da će sjeverni dijelovi Evrope doživjeti prvi prodor hladnog arktičkog zraka u drugoj polovini septembra, označavajući početak jeseni u tim zemljama.

 

 

Nadalje, početak jeseni u našem narodu donijet će dolazak hladnog zraka, praćenog oblacima, kišom, pojačanim sjeverozapadnim vjetrovima, te značajno smanjenje temperature širom sjevera i centra Evrope. Nulta izoterma biće suspendovana na visini od 2.000 metara nadmorske visine, što ukazuje da se ne može isključiti mogućnost snežnih padavina na Kopaoniku. Nakon raspadanja oblačnosti, očekivana jutarnja temperatura kretat će se između 5°C i 10°C, a dnevna maksimalna temperatura od 15°C do 20°C. Treba napomenuti da se procjenjuje da su ovi temperaturni rasponi ispod prosjeka za ovo doba godine. Republički hidrometeorološki zavod Srbije prognozirao je da će biti jakog vetra i nižih temperatura. U Vojvodini se očekuje suvo vreme i produženi sunčani periodi, dok bi u ostalim regionima trebalo da se očekuje promenljiva oblačnost koja može biti praćena padavinama i grmljavinom. Veća je vjerovatnoća za pojavu intenzivnog vremena južno od rijeke Save i Dunava.

 

 

Hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) prognozirao je tokom popodneva kratkotrajno, ali intenzivno grmljavinsko nevreme u severnom delu Vojvodine, praćeno jakim do umerenim vetrom sa severa i severoistoka. Noćne temperature bi trebalo da budu između 13 i 17 stepeni, a dnevne od 19 do 25 stepeni. U međuvremenu, u Beogradu će tokom popodneva biti hladnije i vetrovito vreme sa povremenim padavinama u pojedinim predelima. Očekuje se i umjeren do jak vjetar sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Noćne temperature u Beogradu kretaće se oko 15 stepeni, a dnevne do 23 stepena. Prognoza ukazuje na postepeni porast temperature u narednih nekoliko dana. U utorak i srijedu u sjevernim regijama očekuje se promjenjivo oblačno nebo bez padavina, dok u ostalim područjima može doći do prolaznih pljuskova ili padavina.

Preporučeno