Tragično, Mihailo Janjušević, inače brat Marka Janjuševića Janjuša, oduzeo si je život, a otkriven je u iznajmljenom stanu u Beogradu. S obzirom na to da je Mihailo doživio žestoke online napade, Jelena Karleuša je podijelila i vlastita iskustva s suočavanjem s komentarima mržnje i cyberbullyingom na društvenim mrežama. Sada se pozabavila tragičnom smrću Mihaila Janjuševića, brata natjecatelja realityja Marka Janjuševića, koji je pronađen mrtav u svom stanu, sumnjajući na samoubojstvo. Od tada su se pojavili uznemirujući razgovori i pogrdni komentari s interneta, dodatno pogoršavajući tragediju. Mnogi korisnici Twittera vjeruju da je to online uznemiravanje imalo značajnu ulogu u njegovom pogoršanju psihičkog stanja.

Karleuša, poznata po nepokolebljivom stavu, neustrašivo je iznijela svoje viđenje ovog tragičnog događaja, što je izazvalo medijsku pomamu poput eksplozivne eksplozije.

Naišao sam na članak o tragičnom samoubojstvu Janjuševa brata, lika iz reality showa. Vjeruje se da si je oduzeo život zbog nemilosrdnog zlostavljanja i uvreda s kojima se suočavao na društvenim mrežama. Duboko me žalosti što svjedočim razornim posljedicama okrutnosti na internetu. Čvrsto sam uvjeren da oni koji se kriju iza lažnih profila, anonimno šalju poruke mržnje koje nekoga tjeraju na samoubojstvo, trebaju odgovarati za svoje postupke. U slučajevima koji uključuju djecu koja pokazuju uznemirujuću razinu okrutnosti prema ranjivima, potrebno je primijeniti stroge mjere i za djecu i za njihove roditelje. Nadalje, neophodno je pronaći IP adrese tih pojedinaca i uhititi ih za počinjenje takvih gnusnih zločina. Da apsurdnost situacije bude veća, Janjuša sam osobno blokirao iz reality showa na Instagramu zbog stalne salve brutalnih uvreda koje mi je upućivao, iako me ni ne poznaje. Međutim, on nije jedina osoba. Nažalost, zbog neprekidne rane online zlostavljanja, smatrao sam potrebnim blokirati brojne druge pojedince, uključujući i ugledne ličnosti poput pjevača Slobodana Radanovića, koji se lažno prikazuje kao branitelj žena, ali je u više navrata napadao ženu i majka u digitalnom svijetu. Pjevačica je također otkrila svoje stajalište o temeljnom problemu i naglasila važnost uključivanja u javni diskurs o tome.

Dopustite mi da iznesem dodatno zapanjujuće otkriće: pojedinci koji sudjeluju u najtežem online maltretiranju zapravo su oni koji su iskusili represiju i odbacivanje od strane društva od svojih ranih godina. Iznenađujuće, upravo pripadnici LGBT zajednice pokazuju najviše razine online agresije, usmjerene ne samo prema osobama iste seksualne orijentacije, već i prema ženama. Ove statistike pokazuju da oni gaje intenzivan animozitet prema svojim vršnjacima unutar područja društvenih medija. Temeljni problem proizlazi iz dubokog osjećaja nesigurnosti koji su im usadili društvo i njihove obitelji. Pojedinci koji vrše online agresiju često su žrtve fizičkog i psihičkog nasilja u vlastitom kućanstvu. Nadalje, oni koji su svjedočili kako im očevi zlostavljaju majke tijekom njihovog odrastanja imaju veću vjerojatnost da će pokazati agresiju u odrasloj dobi.

Posljedično, ovi mladići odrastaju u muškarce koji pribjegavaju nasilju nad svojim partnerima, dok djevojke sazrijevaju u žene koje nasilje nad njima smatraju nesretnom normom. Za sve je ključno da se uključe u otvorene i smislene razgovore o ovom hitnom pitanju. Nije to ušutkani razgovor, već je potreban zvučan i otvoren dijalog, uz provođenje posebne edukacije kako onih koji su bili žrtve tako i onih koji su zlostavljali. To je zato što pojedinci nisu inherentno predodređeni da budu žrtve ili nasilnici; nego je utjecaj obitelji i društva ono što oblikuje djetetovu budućnost, bilo da ono postane iscjelitelj ili vođa. Problem je u tome što se ovim stvarima u našem društvu ne govori otvoreno. Ipak, neophodno je da se suočimo sa njima, naglasila je Karleuša na svom Instagramu.

Preporučeno