Vjerujemo da ne postoji osoba na svijetu koja do sada nije čula za Sulejmana veličanstvenog. Turski kralj, koji je obožavao žene, ali ga je popularna Hurem došla glave, i bila je kobna po njega. Čak je prije par godina urađena i TV serija, koja je na ovim prostorima bila i više nego gledana. 

Među četiri sultanove žene, njegova najveća naklonost bila je rezervirana za njegovu najmlađu i najomiljeniju suprugu. Obasipao ju je raskošnom odjećom, izvrsnim nakitom i drugim raskošnim darovima, osiguravajući joj sreću i zadovoljstvo.

Sultana je na njegovim putovanjima pratila njegova treća žena, žena izuzetne ljepote koju je duboko obožavao.

Sultan je gajio duboku naklonost prema svojoj drugoj ženi, koja je posjedovala lukavu i sofisticiranu prirodu, često upletena u spletke. U sultanovim očima, ona je bila pouzdana osoba, koja je dosljedno pokazivala inteligenciju, ljubaznost i strpljenje. Kad god bi naišao na poteškoće, sultan bi uvijek tražio njezin savjet, prepoznajući njenu jedinstvenu sposobnost da pronađe rješenja za gotovo svaki problem s kojim se suočio. S druge strane, prva žena, koju je sultan naslijedio i koja je bila najstarija među njegovim ženama, ostala je najodanija i najposvećenija. Neumorno je radila na očuvanju sultanovog bogatstva. Međutim, sultan je gajio određeni prezir prema njoj. Smetalo ga je što ga ona tako neizmjerno voli i poštuje.

Tijekom određenog slučaja, sultan se teško razbolio. Razmišljajući o raskošnom načinu života koji je vodio, sinula mu je spoznaja: “Iako trenutno imam četiri žene, kad dođe moje vrijeme, otići ću s ovog svijeta u samoći.”

Obraćajući se svojoj četvrtoj ženi, okrenuo se i postavio pitanje.

Gajio sam ljubav prema tebi koja je nadmašila sve druge. Posvetio sam se tvojoj dobrobiti, obasipajući te brigom i ljubavlju. Dok se suočavam s bolešću, pitam se jeste li spremni pratiti me u nebesko kraljevstvo.

Četvrta žena, riječima koje su rezale kao nož u srce, izrazila je časnom sultanu svoje negodovanje.

Ispunjen tugom, sultan je postavio iskreno pitanje svojoj trećoj supruzi: “Tijekom svog postojanja, jako sam te cijenio. Kako se približavam svojim posljednjim trenucima, hoćeš li biti voljna pridružiti mi se na putovanju u nebesko carstvo? ?” Odgovarajući kratko, njegova treća supruga je izjavila: “Život je veličanstvena tapiserija! Jednom kada napustiš ovu zemaljsku razinu, ja ću prigrliti priliku da uđem u novu zajednicu.”

Ispunjen neizmjernom tugom, sultan je doživio duboku bol koja je prodrla duboko u njegovo srce. Tražeći utjehu, sultan je svoju pažnju usmjerio na svoju drugu ženu.

Tijekom svog života dosljedno sam tražio vaše vodstvo i podršku, jer ste se dosljedno dokazivali kao moj pouzdani pouzdanik. Dok se suočavam s neizbježnim približavanjem smrti, moram pitati: Hoćete li biti spremni pratiti me na ovom putovanju u nepoznata područja zagrobnog života?

“Žao mi je što vam ovom prilikom ne mogu pomoći”, odgovorila je druga žena. “Najveći opseg moje pomoći bit će vam osigurati dostojanstven pokop.”

Sultan je ostao zatečen njezinim odgovorom, kao da ga je pogodilo tisuću gromova. Odjednom mu do ušiju dopre glas: Kamo god vaše želje vode, voljan sam vas pratiti! Bilo u carstvu živih ili mrtvih, ostat ćemo ujedinjeni. Obuzet tugom i jedva prepoznatljiv, sultan je ugledao svoju prvu ženu.

Nažalost, nisam pokazao potrebnu brižnost prema vama kada sam imao priliku. Slično kao i sultan, svi mi imamo četiri supružnika. Kada je riječ o našem fizičkom izgledu, koliko god vremena i truda naša četvrta žena (naše tijelo) uložila da izgledamo dobro, na kraju će se razići s nama nakon naše smrti. Stvari koje definiraju naše živote, poput naše karijere, položaja, novca, bogatstva i društvenog statusa, slične su supružniku. Međutim, nakon naše smrti, oni će neizbježno prijeći u vlasništvo drugih.

Kada odemo s ovog svijeta, naši voljeni, naša druga obitelj i naši dragi prijatelji mogu nam ponuditi samo jedan posljednji čin ljubaznosti – da nas isprate s najvećim poštovanjem i dostojanstvom, bez obzira na opseg njihove pomoći tijekom našeg živi.

U našoj neumoljivoj potrazi za srećom, moći, bogatstvom i zadovoljstvom, često zanemarujemo prisutnost svoje duše, našeg istinskog suputnika. Ipak, duša je ta koja ostaje nepokolebljivo uz nas, prateći nas na svakom koraku našeg putovanja.

Njegujte i čuvajte svoju dušu, jer time sebi dajemo najveći dar kada se sve zbroji.

Preporučeno