Objavljeno je više od milijun primjeraka knjige psihologa Mihaila Labkovskog “Želim i hoću: prihvati sebe, zavoli život i postani sretan”. Od ovog visoko cijenjenog psihologa, predstavljamo vam citate koji potiču na razmišljanje zbog kojih ćete zastati.

Prihvatite svoju cjelovitost, jer niste beživotno tijelo koje čeka seciranje. Umjesto toga, odaberite samo najukusnije porcije. Nedostatak poniznosti među pojedincima pogoršava njihovu odbojnost jednih prema drugima, održavajući štetan ciklus. Ako ne možete samouvjereno izraziti svoj identitet, sklonosti i kvalitete, postat ćete beznačajni u očima potencijalnog partnera.

Preporučljivo je izbjegavati druženje s osobama koje su već u braku. Razlog tome je što je oženjeni muškarac već predan svojoj supruzi i ne treba drugu partnericu. Slično tome, važno je biti s nekim tko vas istinski cijeni i treba. Jednadžba je sasvim jednostavna: on je ono što jest, a vi ste ono što jeste. Ako osjećate istinski osjećaj kompatibilnosti i sreće zajedno, onda je to divno. Međutim, ako to nije slučaj, bolje je prekinuti vezu prije nego što se preduboko upustite, poput kupnje kuće ili osnivanja obitelji.

Ako ljubav traži žrtvu, onda to nije vaša pripovijest. U vezi ne postoji cilj koji opravdava podnošenje poteškoća. Strah od obvezivanja često je temeljni razlog zašto se mlade, uspješne i privlačne žene bore da pronađu partnera unatoč visokim standardima. Često, kada žena izgovori izraz “Voljela sam”, to ne podrazumijeva nužno priču usredotočenu na ljubav. Umjesto toga, to je priča o pojedincu koji joj daje potrebnu tjeskobu za kojom žudi. Prava se ljubav, s druge strane, gradi na temelju razine zadovoljstva koju osoba doživljava.

Početak istinski strastvene romanse, prema onima koji posjeduju neurotičnu narav, događa se kada se jedna strana suzdrži od brzog kontaktiranja druge nakon prvog susreta ili misteriozno nestane. Ključno je imati na umu da to nije temelj zdrave veze. Naprotiv, dobro prilagođena osoba ne bi težila vezi lišenoj poštovanja. Zapravo, mentalno stabilna osoba ne bi ni razmišljala o tome da se upusti u takvu vezu.

Kako biste izbjegli bilo kakvo potencijalno poniženje, ključno je suzdržati se od napredovanja prema nekome tko im ne uzvraća. To je jedini način da sačuvate svoje dostojanstvo. Užitak supružnika leži u zajedničkom postojanju unutar obitelji. Međutim, ako netko svog partnera doživljava isključivo kao funkcionalni entitet, a ne kao izvor sreće, onda to postaje krajnji cilj. Ključno je naglasiti da svaka žena koja se odluči posvetiti isključivo kućanskim obavezama i brizi o djeci, napuštajući posao na tržištu, izlaže se poniženju. Ovaj ishod je neizbježan. Važno je napomenuti da čovjek u početku nije postavljao nikakve uvjete; bila je sama odluka žene da ostane kod kuće, zadovoljna i plješćući svom izboru.

Nema potrebe da se brinete o postupcima i posljedicama koje zadese ljude. Nije vaša odgovornost ponašati se kao njihova majka ili njihov liječnik. Umjesto toga, usredotočite se na vlastite izbore i preferencije. Ako smatrate da je nešto privlačno, samo naprijed i prihvatite to. No, ako vam nešto ne odgovara, jednostavno se oprostite. Slično tome, ako ste nezadovoljni ponašanjem muškarca, nema potrebe da ga opravdavate ili tražite isprike.

Ako ste cijeli život naručivali pizzu iz obližnjeg kafića, a on slučajno preferira domaću kuhinju, nemojte pristajati na kompromis s kupnjom štednjaka ili angažiranjem kuhara. Ako uživa u domaćoj kuhinji, zašto mu ne biste dali priliku da pripremi obrok za vas? Svaka žena koju sam susrela izrazila je prezir prema štiklama, osobito tijekom zimskih mjeseci, jer nisu ni privlačne ni praktične. Što se više predstavljate kao željeni objekt, manja je vjerojatnost da će vaša veza ispuniti vaša očekivanja. Mudrost drevnih zapovjednika savjetovala je da se djeluje kada je potrebno, ali moderni psihološki vojni vođa to je revidirao kako bi sugerirao da radite što želite, bez obzira na ishod.

U biti, Labkovski predlaže da pojedinci daju prioritet brizi o sebi kao sredstvu za sprječavanje negativnog utjecaja na živote drugih svojim djelovanjem.

Preporučeno