– Kada dođe red pranje veša, svim domaćicama pada mrak na oči. Jednostavno, iako veš mašina radi većinu posla, ali se prilikom istog dešavaju neke greške. Neki se žale na omekšivač, neki na razne temperature a mi danas govorimo o nekim greškama koje ne bi trebali da radite….

Uz pravi deterdžent i visokokvalitetnu perilicu rublja, možete bez napora ukloniti prljavštinu s odjeće hladnom vodom, postižući iste rezultate kao i toplom vodom. Ipak, bitno je napomenuti da je rublje poput posteljine i ručnika potrebno prati i dezinficirati na 90 stupnjeva, dok se ostale vrste rublja mogu učinkovito očistiti na nižim temperaturama. Korištenje prekomjerne količine deterdženta ili omekšivača može začepiti dozator deterdženta i stvoriti neželjeni miris. Štoviše, prevelika količina omekšivača može ugroziti čistoću odjeće. Ključno je koristiti mjernu posudu i pridržavati se smjernica navedenih na pakiranju deterdženta.

Za učinkovito čišćenje jako zaprljanog predmeta, savjetuje se korištenje odgovarajućeg programa pranja ili provođenje dva odvojena ciklusa pranja. Iako određena marka omekšivača nije presudna, važno je napomenuti da, iako poboljšava mekoću tkanine i olakšava glačanje, može smanjiti sposobnost upijanja tkanine. Stoga je preporučljivo suzdržati se od korištenja omekšivača prilikom pranja ručnika, sportske odjeće ili bilo kojeg drugog predmeta koji se sastoji od mikrofibre ili spandexa. Negativne posljedice neadekvatnog sušenja odjevnih predmeta jednako su štetne kao i posljedice nepravilnog pranja.

Pretjerano korištenje metode automatskog sušenja može rezultirati ubrzanim propadanjem i blijeđenjem vaših stvari. Nije preporučljivo sušiti tkanine koje su već suhe ili osjetljive. Nadalje, suzdržite se od vješanja pletiva i vunenih predmeta na uže za rublje jer se mogu deformirati. Umjesto toga, stavite ih na ravnu površinu koja je prekrivena ručnikom. Kako biste izbjegli nabore, korisno je protresti odjevni predmet prije nego što ga objesite.

Nakupljena prljavština, ostaci deterdženta i druge nečistoće u vašoj perilici mogu s vremenom dovesti do neugodnih mirisa i bijelih mrlja na vašoj odjeći. Da biste to spriječili, slijedite ove korake: Obavezno ispraznite perilicu odmah nakon svakog pranja. Odvojite vrijeme za uklanjanje ostataka deterdženta s gume na vratima stroja. Za održavanje čistoće i učinkovitosti vaše perilice važno je redovito čistiti ladicu za deterdžent. Svaki mjesec možete pustiti stroj bez pranja rublja i u tu svrhu koristiti kombinaciju deterdženta za dezinfekciju i octa.

Preporučeno