Čak i nakon rođenja, činilo se da je predodređena za uspjeh i popularnost, jer su njeni talenti bili lako prepoznati. Imala je sreću da svoju srodnu dušu pronađe bez traženja, pa je čim je postala punoljetna otišla pred oltar s odabranikom Slobodanom Gvozdenovichem, s kojim je dobila nasljednike Mayu i Marca. U javnosti održava mit o sebi kao ženi kojoj je obitelj svetinja, a vjera u Boga primarna.

 

Kad god netko kaže naglas karijeru dužu od pola stoljeća, namrštim se koliko to nevjerojatno zvuči. Tada sam zamislio koliko sam sretan u svakom pogledu. Sreća je u spoju bogomdanog talenta, bezuvjetne podrške roditelja, okolnosti, pa ako hoćete i sudbine, životnog puta koji me kao dijete doveo do glazbe. Zamišljala sam koliko sam sretna u uspjehu, u suradnjama i prijateljstvima s nekim divnim ljudima, u koncertima, u divnim licima u publici, u glazbi. I tada se osjećam zahvalno što ovo još uvijek traje i još uvijek to volim.

Rođena sam u Gornjem Milanovcu 06.06.1959. Djetinjstvo sam proveo u Kraljevu, a odrastajući, kad god bih čuo muziku, zastao bih i plesao dok pjesma ne bi završila. Nitko me nije mogao pomaknuti jer bih vrištala. Naslijedio sam mamin talent, ona je jako dobro pjevala, otac joj je bio glazbenik, a i moj otac je bio glazbenik. Moj talent primijetio je moj pokojni učitelj Toma Martinović, a potom i moj učitelj glazbenog u osnovnoj školi Srećko Gvozdenović. Nakon razgovora s ocem, prijavio sam se za sudjelovanje na natjecanju pjevača amatera “Studio 6 vam daje priliku”, prvo na općinskoj, zatim na državnoj razini, a potom i na državnoj razini.

dječje atrakcije

Imao sam tada sedam i pol godina, a glazbena urednica cijele manifestacije bila je pokojna Radmila Trifunović, koja je inače bila glazbena urednica Radio Beograda. Ona je stroga, ali pravedna. Poslušala je kandidata i samo rekla: “Idi radi nešto drugo.” Kad je došao red da pjevam “Kolindu” od Lole Novaković, pitala me znam li išta o narodnoj glazbi. Preporučam pjesmu “Nikad se neću udati” Lepe Lukić. Odmah mi je javila da sam primljena i dodala: “Zapamti, možeš pjevati narodnu glazbu, jer ako nastaviš ovu zabavu, moći ćeš se slikati s Tošom na uglu ulice. Živjet ćeš od narodne glazbe. Dobar život. ” “Uvijek ću isticati da joj dugujem cijeli život jer nju može nadmašiti samo onaj tko zna pjevati. Budući da sam pobijedio kao debitant, dobio sam pravo snimiti dvije pjesme za svoj prvi singl, a to mi je tek devet godina. star.

S jedanaest sam na natjecanju skladatelja pjevala pjesmu “Ljubi me dušo” Lepe Lukić i postala je prava atrakcija jer tada djeca nisu pjevala. Iako sam se natjecao s iskusnim i uvježbanim pjevačima, pobijedio sam. Tada sam dobio poziv na proljeće u Beogradu, gdje sam pjevao pjesmu “Ima baba sto ljudi”, gdje me zapazio Titov lični glazbenik Toše Elezović i zamolio me da čuva moju La Demila me odvela na proslavu predsjednikovog rođendana. sljedeći dan.

 

Titov počasni gost

Proslava je bila u Domu mladih i doveli su Zorana Lekovića i mene. Stavili su nas uz Tita. Sjećam se koliko sam bio iznenađen Jovankinim izgledom, ali ništa me nije fasciniralo više od ogromne torte s nekoliko slojeva. Tada me Tito pitao idem li u školu, koji sam sad razred i što ću raditi kad porastem. Rekao sam pjevač, ali nisam mogao u srednju muzičku školu jer u Kraljevu nije bilo muzičke škole, a mom ocu koji je radio u vojsci nisu dali super komandu. Rekao je da idemo nešto vidjeti, a onda se na trenutak pomaknuo, ali ni to meni ništa nije značilo jer meni je torta bila važnija od svega. Onda me pozvao da ga zajedno izrežemo i dobio sam komad. Sljedećeg jutra Rada me ukrcala na autobus za Kraljevo, gdje me je čekao otac s novinama u ruci u kojima je bio Titov rođendan. Bio je ponosan što pjevam za predsjednika. U svibnju je bio važan sastanak, mjesec dana kasnije tata je dobio novu komandu, a godinu dana kasnije dobio je stan. Rekli su mu da je rješenje pronađeno gore.

Dolazak u Beograd

Imala sam dvanaest godina i preselila sam se u Beograd s mamom, tatom i četverogodišnjom sestrom Milom. Čast, uzbuđenje i ponos koje sam osjećao kada sam imao samo 11 godina jedva da mogu opisati bilo kome iz mlađe generacije. Tito je zapravo bio posredno odgovoran i zaslužan za moje školovanje u Beogradu, jer mi je ispunio želju i poslao mog oca u glavni grad. Ne bih rekao da sam bio Titov miljenik, ali njegova pažnja prema meni vodila me prema karijeri dugoj više od 50 godina i zato ovo smatram izuzetno važnim događajem u svom životu. Kasnije sam Tita opet sreo na Brionima. Godine 1977. bili smo u Budvi, na moru. Pozvali su me da nastupim na Brionima i to sam iskoristio da mu se približim i on me se sjetio. Pitao me jesam li završio srednju školu, popio sam sok i otišli smo svatko svojim putem.
Prve godine smo živeli na Voždovcu kao podstanari. Učio sam u školi „Veselin Masleša“ u Kumo Drašku, a onda je moj otac dobio stan od vojske. Znanje je moje najmoćnije oružje protiv prijevara mojih prijatelja. Zbog mog naglaska zovu me seljanka.Kasnije sam se uhvatio da govorim beogradskim naglaskom, čak sam i ismijavao taj govor. Jednom sam pozdravio cijeli razred na nekoj priredbi i prestali su me zezati i ranije su me primili jer sam bio u džudu pa sam se potukao kad god bi me netko dotaknuo.

prava beograđanka

Postupno sam i ja za vrlo kratko vrijeme postao Beograđanin. Ali mojoj se majci bilo teško prilagoditi, jer smo u Kraljevu živjeli u vrlo lijepom mjestu, okruženi toplim izvorima i planinama. Bila sam jako sretna kada sam upisala srednju glazbenu školu “Josip Slavenski”. Pokušavam ostati u tome. Redatelji se ne slažu da se netko tko pjeva seosku glazbu ili narodne pjesme može nositi s Brahmsom, Mozartom ili Chopinom. Po mom mišljenju, oboje je dobro. Kad su vidjeli moj uspjeh u medijima, morali su šutjeti. Ovakva su vremena. Kad su trebali zborske solo dionice, zvali su mene. No, položio sam sve ispite na konzervatoriju ali nisam diplomirao. Bilo je očito da je pjevanje moj život i ubrzo sam se udala i dobila djecu. Ne mogu sve postići.

 

Ljepota je naknadna misao

Želim da me prepoznaju na ulici, to mi je važno. I pjevanje bez manekenstva. No, agent Rade Momin iz beogradske estrade u to vrijeme povremeno je zvao moje roditelje i preko njih me pozivao da sudjelujem u nekim emisijama. Kasnije me jednom pozvao da sudjelujem na natjecanju za miss. Odbio sam, ali mi je objasnio da moram predstavljati Crnu Goru. Ne pomaže mi što ne živim u Crnoj Gori, dovoljno je što sam Crnogorac. Ipak, bila je to ugodna zabava, pogotovo u Umagu, gdje sam se okitila titulom druge pratilje Miss Jugoslavije. Vratila sam se u Beograd i rekla tati da me ne zanima i čak me sram skinuti se u kupaći kostim i izaći pred takve ljude.

sudbinska ljubav

Vidio sam Slobodanovu ženu na ulici u Zemunu, ispred zgrade direktora meksičkog Asa, i otišao sam da mu priredim predstavu. Naslonio se u svom plavom Citroënu i zazviždao mi. Osjećao sam se kao takva budala kad je opet zazviždao, a ja sam se okrenuo i grubo ga upitao što želi. Nikad nisam bio bahat, ali sam bio bezobrazan. Ispričao sam Aci šta se dogodilo, a on mi je objasnio da je to bio Sloba, njihov harmonikaš. Ispalo je da sam s njim i njegovim orkestrom trebao nastupiti u jednoj kafani između Šapca i Loznice. Tada me zaprosio i mislila sam da ću se ubiti ako me netko natjera da se udam za njega. Nije mi ni lijep ni zanimljiv. Ali te večeri, kad je vidio da nisam zainteresiran, počeo je pokazivati ​​svoje kvalitete, bio je vrlo šarmantan čovjek i bilo je nešto u njemu što je sjajilo golim okom. Rekao sam mu da ćemo se naći kad stignemo u Beograd i dogovorio se da me jedne večeri u pola šest čeka u kinu “Odeon”.
Nakon mog sata iz matematike. Međutim, otišao sam do ugla i vidio ga kako čeka, pa sam se okrenuo i otišao kući.

Kada sam došao u restoran “Grand” da dogovorim zimovanje u Kanadi, imao sam šta da vidim. Tu je igrao Sloba. Nije mi ni spomenuo da sam mu dao otkaz, već me pitao trebamo li nas dvoje ići na put. Iako je to bio plan, nije išao jer se bojao aviona i počeo mi je nedostajati u Kanadi iako nikad prije nismo izlazili niti se držali za ruke. Idem spavati i budim se s istim mislima. Prije odlaska kući prišao mi je jedan basist i zamolio me da donesem pismo Gvozdenoviču. Nisam ni znao kako se Sloba preziva, pa sam, kad sam stigao u Beograd, otišao u hotel “Central” da predam pismo nekome kome treba i tada sam shvatio da je to Sloba. Od tog vremena pa sve dok nije napustio ovaj svijet, nikada se nismo razdvajali.

Postati majka prava je odluka

Maloljetan sam, pa moram čekati do 18. Počeli smo izlaziti 23. veljače, na Slobin rođendan, 6. lipnja sam napunila 18 godina, a 11. sam pobjegla zbog njega. Moji su roditelji bili razočarani mnome, ali ja sam bila razočarana njima. Međutim, taj problem je brzo prevladan i nas dvoje smo se vjenčali u prosincu 1977. godine. Ne znači da radimo zajedno, on više radi s mnogim drugim kolegama, ali nije ljubomoran, ima povjerenja i razuma. Jer ako žena hoće, hoće, a ja sam tip koji ne voli lance. Istina, jednom smo se nakon jedanaest godina braka susretali s krizama i nesporazumima, ali smo ih razgovorom prebrodili. To nema nikakve veze s preljubom, ljubav pobjeđuje, jer samo ljubav može održati obitelj na okupu. Inače, ne vrijede ni milijune dolara, pogotovo ako se bavite industrijom zabave, pogotovo danas.

 

Maja i Marko

Godinu dana nakon vjenčanja rodila sam kćer Maju, a dvije godine kasnije i sina Marka. Kao mladoj majci to mi nije bio problem. Volim djecu, sve ih posjedujem. Imam majku i svekrvu koje mi nadoknađuju kad me nema zbog posla. Briga se najčešće javlja kad sam na putu. Ne bježim od činjenice da imam karijeru koju volim, u kojoj sam uspješna i da je to stvarno utjecalo na djetinjstvo moje djece. Baš kao i sve drugo što im se dogodi u životu, bez obzira kakav je to život. Znam samo da su oni i njihova djeca i moji unuci ponosni na mene i ovo što danas radim. Možda iz današnje perspektive izgleda kao da sam se mlada udala, ali tada su stvari bile drugačije i znala sam tada, kao što znam i sada, da je sad došlo vrijeme. Vjerujem u sudbinu i vjerujem u ono što osjećam, a to je ljubav. Imala sam određenu razinu straha tijekom obje trudnoće, ali nije bilo drugačije od svih majki. Oduvijek sam osjećala strah i brigu za djecu, čak i kad su bila odrasli i svoji ljudi.

osobna prekretnica

Moje odrastanje je bilo drugačije, ali Sloba je slavio slavu i htio da ih krstimo. Nisam imao ništa protiv toga, i dok sam stajao u crkvi svetog Petra i Pavla, Gore, promatrajući ovaj čin, pomislio sam zašto se ne bih krstio s njima. Ako se nešto dogodi, budimo zajedno, ako se ništa ne dogodi, nije važno. Nekoliko mjeseci kasnije čuo sam pjesmu “Nema čara od bećara”, pjesmu s kojom je sve počelo, a potom i hit “Mala soba tri sa tri”. Od tada se molim Bogu, svetom Vasiliju i svetoj Petki. Ja sam vjernik i moji postupci slijede diktat moje duše i srca. Kad čovjeka snađu beskrajne nesreće, posebno kada su te nesreće zdravstvene, on postaje ovisan o čudima u koja prije nije vjerovao.

najteži trenutak

Vjera u Boga pomogla mi je i kad je Marco doživio tešku prometnu nesreću i zbog nesretnih okolnosti bio osuđen za kazneno djelo. Dok je ležao u krevetu, provela sam nekoliko sati razmišljajući zašto nam se to dogodilo. Osjećao sam se jako loše zbog toga, ali to me također učinilo jačom osobom. Doktori su mi rekli da moj sin ima jedan posto šanse za preživljavanje, ali bila sam sigurna da će preživjeti, čak i dok sam ga gledala na aparatu. Ne znam je li to moja nada ili rezultat mog osjećaja. Hvala Bogu da je pobjegao, iako znam da će ovo ostati sa mnom dok sam živ. Svatko tko ima obitelj može pretpostaviti kako sam to izdržala, svaki razgovor na tu temu ostavio me potpuno frustrirano. Kad je sve bilo gotovo, zaključila sam da sam jača od svega i dalje smo sretni jer smo zajedno živi i zdravi. Čisto sumnjam da se moj sin danas vratio u život, mislim da nije. Bio je to užasan dan za našu obitelj, posebno za obitelj koja je izgubila dijete Jelenu. Zato pozivam sve da ne voze nakon pijanog pića i ne sjedaju u auto s pijanim osobama. To mi je bio najteži trenutak u životu. greške roditelja

Kao što rekoh, Sloba i ja smo se vrlo mladi vjenčali i kao roditelji smo napravili neke greške. Puno smo radili i požalili nekoliko puta, propustili neke stvari i snosili posljedice kasnije – nešto se dogodilo mom sinu, voli piti… Danas samo želim reći i preporučiti mladima, vjenčajte se samo iz ljubavi, ako ne Bilo bi sjajno imati 18. Željela sam još nasljednika, ali Marco je bio jako nemiran, a zbog njegove hiperaktivnosti kasnije nisam ni razmišljala o proširenju obitelji. Vrlo je aktivan i moramo mu posvetiti puno pažnje. Mislio sam da imam sve pod kontrolom kada je u pitanju njihov odgoj, ali očito nisam bio posve uspješan.Kad sam dobila unuka, shvatila sam da rođenje djeteta ne osjećam na pravi način. Pogreška je što žene postaju majke u ranoj dobi jer ne znaju pravilno postupati sa svojom djecom i tek mnogo kasnije u životu shvaćaju svrhu majčinstva.

majčin nasljednik

Maja je naslijedila moj talent, ali voli reći da nije krenula mojim stopama da njezina djeca ne pate. Za mene je to šamar, ali volim je onakvu kakva jest. Imala je izvanredan talent za glazbu i pjevanje, neko sam vrijeme čak inzistirao da se time počne baviti, no ipak je diplomirala na Odsjeku za orijentalnu filologiju i engleski jezik i književnost u New Yorku i tamo počela podizati obitelj, izgradivši život za sebe, i ako mogu govoriti u njeno ime, našla je sreću za sebe. Unuke Teodoru i Lucu primio sam od kćeri i zeta Blanca, a Miloša i Lanu od sina i snahe Dore iz Dedingera u SAD.

Nakon što sam se udala, živjeli smo sa svekrom, svekrvom i dva šogora. Zatim smo renovirali ostavu od trideset kvadrata u dvorištu, odvojenu, što mi nije odgovaralo jer sam uživao kod svekrve. Poslije je moj muž mogao, bavio se trgovinom i našao je u Dedingeru zemljište koje je tada vrijedilo 30 milijuna, a mi smo u kući imali milijun. Postoji zabuna oko duga i plaćanja. Dobivanje građevinske dozvole bilo je teško, ali uspjeli smo i počeli graditi kuću. Ako su nam dnevni prihodi milijun, rashodi su milijun i pol. Dugovali smo, a onda smo dobili poziv da zajedno nastupimo u jednom baru u Chicagu. Ovo je naša prva dugoročna suradnja. Želimo se riješiti dugova. Kupili smo stan u Chicagu, otvorili butik dok smo pjevali, a ja sam se bavila nekretninama. Iako smo tamo planirali školovati djecu, oni nisu prihvatili život u Americi, pa smo se 1995. godine vratili kući. U ta nesretna vremena honorari su muzičarima bili smiješni, pa sam Slobu savjetovao da je ne maltretiram, jer sam bio dobar pjevač i zarađivao sam. Teško je i svirao, a kada je imao operaciju bubrega, potpuno je prestao svirati harmoniku. Bavio se trgovinom automobilima i nekretninama i zaradio mnogo novca.

bol koja ne prolazi

U braku smo bili 36 godina sve do Slobine iznenadne smrti početkom aprila 2013. godine. Tako sam sretan što provodim toliko vremena s ljudima koje volim i ljudima koji vole mene. Sve što se događalo u tom razdoblju rezultat je ljubavi, razumijevanja i poštovanja. Slobodan je moja najveća podrška i zna kako da me smiri kada treba. Zadnji put sam ga vidio kad me vozio na nastup u Beč. Rezultati svega toga bili su brutalni. Odvezao me u dvoranu gdje sam trebala pjevati i još uvijek se sjećam kako se brinuo za mene. Kao da je znao što će se dogoditi. Rekao je, “Javi se”, i nikad ga više nisam vidio.
Da stvar bude gora, na svadbi su bila i naša djeca. Baš mi je večer prije tragedije čisto smireno rekao da bi on, kao stariji, trebao prvi otići s ovoga svijeta, ako sve bude u redu, pa sam mu obećao da neću stati. Pjevati. Neće biti ovdje sutra navečer. Siguran sam da je predosjećao što će se dogoditi. Djeca su mi toliko pomogla, mislim da ni sama ne znaju koliko. Iako su naše živote mogli pretvoriti u strah i stalnu brigu, dali su nam snagu svojom ljubavlju prema svojim unucima u našim najosjetljivijim trenucima.

Ne podržavam da se unuci vole više od djece. Iz svog iskustva mogu reći da se vole na potpuno različite načine i nema potrebe uspoređivati ​​ih i mjeriti čija je ljubav jača. Svakako se slažem, nema bolje karijere i radosti na svijetu nego biti baka. Putujemo kad god imamo priliku, a upravo ta geografska udaljenost naše zajedničko vrijeme čini još dragocjenijim. Istinita je i ona izreka „Deca rastu kao voda“ koje se sve više sećam kada pričam o Teodori i Milošu. Iako sam tužan što više neće biti tako mali, nevini i poslušni, jedva čekam vidjeti kakvi će divni ljudi postati kad odrastu.

Uspjeh neće biti oprošten

Kod nas se uspjeh ne prašta. Činjenica da sam postao simbol kvalitete mnogima ostavlja čvor u grlu. Žao mi je, ali moja je savjest čista. Ako ne mogu pomoći, ne pomažem nikome. Imao sam svoju karijeru i dosta godina i puno sam naučio tijekom tog vremena. Nemam mnogo cimera u svojoj djelatnosti. Međutim, kada putujem s kolegama, mnogi kažu da sam im kao prijatelj. Recimo, Beki Bekić, imate i Šabana Šaulića. Uvijek sam više voljela muško društvo. Jer kad idem na službeni put, lonce i tave ostavim doma, pa ne mogu s kolegama pričati o djeci i perilici rublja, nego se radije šalim i pričam viceve s kolegama.

Nova prilika za ljubav

Moje poznanstvo s mojom partnericom Vanjom Milošević traje dvadesetak godina unatrag, a preraslo je u ljubav prije sedam godina. Nismo razmišljali o vjenčanju, samo smo uživali u trenutku. Nemam straha, ali vjerujem u Boga. Godine su za mene samo brojke, bitno je kako se ja osjećam, kako mi je i kako blistam. Znam da sve što se dogodi mora proći, ali to ne znači da prošlost nagoviješta ili donosi tugu. Ovaj pomak i promjena doveli su do situacije u kojoj se osvrćemo unatrag i vidimo što smo učinili, na što smo bili ponosni, a što nismo – a to je učenje. Uzimamo svoj život u svoje ruke i uz Božju pomoć njime možemo upravljati kako želimo. Kao i svi, griješio sam i puno naučio. Važe me za osobu koja govori što god joj padne na pamet. Danas sam osoba koja razmišlja što reći. Sreća je ljubav, obitelj, mir, zadovoljstvo, a život je isprepleten tugom, boli i nesigurnošću. Mislim da ništa u životu ne treba uklanjati, svaka nit ima svoje mjesto.

Preporučeno