Svijet i pakao droge je jako opasan kada se uđe u njega. Jednostavno, kada se uđe u neke pare, odmah se čovjek osili, i da mu je da proba nešto što do sada nije. U svijetu muzike i filma, to je itekako zastupljeno, a mi danas govorimo o poznatim srbima koji su propali u paklu droge. 

Prema urbanom folkloru, vjeruje se da se heroin u Srbiju pojavio 1973. godine. Navodno je ova nedopuštena supstanca dospjela u zemlju tijekom nogometne utakmice, ali je uspjela uspostaviti prisutnost i unutar umjetničke zajednice.

Rock supkultura imala je značajan utjecaj na brojne sudbine pojedinaca tijekom druge polovice dvadesetog stoljeća. Ideologija “Seks, droga i rokenrol” prožimala je njihove živote. Ovo nihilističko prevrednovanje društvenih normi imalo je globalni utjecaj, uključujući i Jugoslaviju. Mlađa generacija, vođena mantrom “Živi brzo, umri mlad, budi lijep leš”, podlegla je privlačnosti droge, što je u konačnici dovelo do uništenja njihovih umjetničkih karijera i života. Glazbenici, pjesnici, glumci i slikari bili su žrtve bolesti poput AIDS-a i hepatitisa, kao i fatalnih “predoziranja” i samoubojstava.

Ivica Vdović, poznat i kao Ivica Vd, njegovo je krsno ime.

Tragična propast EKV-a, istaknutog rock benda s područja bivše Jugoslavije, može se pripisati razornom utjecaju droga. U pogubnom nizu, članovi Ivica Vidojković, Milan Mladenović, Bojan Pečar i Margita Stefanović poklekli su na tom opasnom putu. Godine 1992., u 31. godini života, tragično je preminuo Ivan Ivica Vdović. Bio je ne samo cijenjena ličnost na jugoslavenskoj underground glazbenoj sceni, već i hvaljen kao jedan od najboljih bubnjara u regiji. Njegovi inovativni doprinosi novovalnom pokretu bili su doista revolucionarni, što njegov gubitak čini još značajnijim kada se promatra iz šire perspektive.

Rođen 23. veljače 1961. u Beogradu, u bivšoj FNRJ, Vd, poznat po nadimku, a prijatelji ga zovu i Ica, okruživao je misterioznu auru. Glumicu Sonju Savić, pak, često su povezivali s mladošću, neshvaćenošću i osebujnošću, no njen osobni život ostao je u javnosti uglavnom nepoznat. Kroz njezinu glumačku karijeru pratio ju je trag kontroverznih priča. Naime, glumila je u mnoštvu filmova, uključujući “Živi kao sav normalan svijet”, “Kako je propao rokenrol”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkanski špijun”, “Jack” i mnogi drugi.

Kako je vrijeme odmicalo, počela se družiti s Milanom Mladenovićem i cijelom grupom “EKV”. Neki tvrde da se u tom razdoblju prvi put susrela s drogom, ali i tada su joj se putevi ukrstili s jedinom pravom ljubavi, jazz glazbenikom Vlajkom Lalićem.

Tijekom intervjua, novinar se raspitivao o njezinoj upotrebi narkotika. Brzo je odgovorila, ističući svoju težnju da u svom radu zadrži jasan način razmišljanja i čiste namjere. Ipak, priznala je sveprisutnost kamera, navodeći da one snime sve. Priznala je da je konzumirala alkohol u društvenim okruženjima, ali je žestoko zanijekala bilo kakvu drugu upotrebu supstanci. Osim, priznala je, kanabisa za koji je vjerovala da ima moć uzdignuti njezinu svijest i omogućiti joj da iskusi radosnu bit ovog manjkavog i tužnog svijeta. Također je podijelila povijesne anegdote o korištenju ambrozije u drevnim civilizacijama u ceremonijalne svrhe, osobito među elitom. Prebacujući fokus, zadubila se u tragičnu priču Margite Stefanović, članice renomirane rock and roll grupe EKV, koja je bila i umjetnička duša te vrsna pijanistica i skladateljica.

Čarolija koju je posjedovala tragično je ugašena njezinom smrću u kolovozu 2002. Margita, koja je nekoć zračila briljantnošću, talentom i intelektom, kako je svojedobno primijetio njezin suputnik Svetozar Cvetković, našla se zatočena u garaži u Borči, a kasnije i skončala. završila u Domu za starije osobe, gdje je na kraju podlegla opasnosti heroina.

U nastojanju da podigne svijest o razornom utjecaju droga, glumac je nastavio s dijeljenjem potresnih informacija o svom prijatelju, naglašavajući turobnu i beznadnu budućnost koja prati ovu pošast.

Margita i ja imali smo duboku vezu. Naši su se putevi ukrstili kad sam ja imao 18, a ona 17 godina. Bilo je nečeg jedinstvenog u njezinoj prisutnosti, nečega što ju je izdvajalo od svih ostalih. Posjedovala je izuzetan intelekt i od tog trenutka postala je sastavni dio mog života. Međutim, njezina priča služi kao dirljiv podsjetnik na to kako se čak i najbriljantniji umovi mogu raspasti pod teretom vanjskih čimbenika i moćnih tvari. Zaista je zapanjujuće kako droga ima sposobnost razgraditi ne samo nečiju inteligenciju i način razmišljanja već i zadivljujuću vanjštinu koja je osvajala sve koji su je susreli.

Preporučeno