– U nastavku našeg današnjega članka, govorimo o kralju rokenrol muzike, a to je svakako Elvis Prisli. Čovjek je to, koji je za jako kratko vrijeme napravi onekoliko bezvremenskih hitova, koji se slušaju i dan danas….

Istraga o Elvisovoj smrti tema je nagađanja otkako je kultni glazbenik otkriven beživotan u kupaonici svoje rezidencije, Graceland, 16. kolovoza 1977. Dok je opći narativ oko prerane smrti Elvisa Presleya u dobi od 42 godine i dalje široko poznat, ostaje obavijen aurom nagađanja i glasina. Temeljni detalji pokazuju da je 16. kolovoza 1977., otprilike u 14:30, njegova zaručnica, Ginger Alden, lutala raskošnim imanjem Graceland u Memphisu, Tennessee u potrazi za njim. Presley, koji se pripremao za svoju nadolazeću turneju, bio je odsutan iz Gingerinog vidokruga dulje vrijeme, što je izazvalo njezinu razumljivu zabrinutost.

Nakon što je shvatila, primijetila je stanje zapuštenosti na vratima kupaonice. Gledajući u sobu, zatekla se nepokretna, a kasnije je ispričala u svojim memoarima: “Ostala sam nepomična dok sam gledala spektakl koji se odvijao. Ginger se živo sjećala kako je Elvis izgledao ukočen u sjedećem položaju, naslonjen na komodu, prije nego što se naglo prevrnuo naprijed na glavu, ostajući u toj krutoj pozi. Prema njezinim riječima, lice mu je bilo obojeno ljubičastom mrljom, dok su mu oči bile krvave i uprte u horizont.

Nakon što je otkrio onesviještenu superzvijezdu, odmah je pozvana hitna pomoć, a on je brzo prevezen u Baptist Memorial Hospital u Memphisu, Tennessee. Unatoč hrabrim pokušajima liječnika da ga reanimiraju, njihovi su se pokušaji pokazali uzaludnim, a Elvis Presley službeno je proglašen preminulim u 15:30, nešto više od sat vremena nakon otkrića. Nakon Elvisove smrti, globalna zajednica je tugovala, ali brojne enigme i dalje postoje. Od svih pitanja koja su bacila sjenu na ovu priču, najvažnije i najspornije je uvijek bilo: koji je uzrok smrti Elvisa Presleya? Podaci dobiveni obdukcijom o uzroku smrti Elvisa Presleya Svijet je ostao u nevjerici zbog smrti Elvisa Presleya.

I sam predsjednik Jimmy Carter izrazio je šok i divljenje pjevaču, izjavivši da je zauvijek transformirao američku popularnu kulturu. U iskazu ogromne tuge, gotovo 100.000 ožalošćenih okupilo se kako bi odali počast tijekom njegove pogrebne povorke. Usred previranja koja su nastala nakon što je ikona umrla, ključni detalji koji okružuju stvarne okolnosti njegove smrti nenamjerno su zanemareni, ostavljajući dugotrajnu neizvjesnost o uzroku Elvisove smrti koja je zasjenila sjećanja i odavanje počasti. Istovremeno s Elvisovom smrću, trio liječnika – Erik Muirhead, Jerry Francisco i Noel Floredo – surađivao je u provođenju njegove autopsije.

Pregled je trajao dva sata, tijekom kojih je Francisco, preuzimajući odgovornost, donio odluku da se osobno obrati medijima. Prvi nalazi autopsije pokazali su da je uzrok smrti Elvisa Presleya srčana aritmija, točnije srčani udar. Nadalje, nije bilo naznaka bilo kakve umiješanosti droge u njegovu preranu smrt. Zapravo, Franciscova izjava nije pružila iscrpan odgovor o uzroku smrti Elvisa Presleya. Obdukcija je još bila u tijeku u vrijeme njegove izjave, a nijedan drugi medicinski stručnjak nije potvrdio informacije iznesene u priopćenju. Tijekom njegove smrti, zvijezda se suočavala sa značajnim problemom pretilosti.

Dobro dokumentirana ljubav Elvisa Presleya prema prženoj hrani, sendvičima s maslacem od kikirikija i bananama te drugim nezdravim grickalicama bila je naširoko priznata, a borio se s brojnim zdravstvenim problemima poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i glaukoma. Iako su njegove nezdrave prehrambene navike vjerojatno imale ulogu u njegovom pogoršanju zdravlja, objašnjenje smrti Elvisa Presleya nadilazi samo njegovu prehranu. Od trenutka kada je Francisco razgovarao s novinarima, neprestano su ga ispitivali je li obdukcija otkrila ikakve naznake upotrebe droga.

  • U posljednjim tjednima koji su prethodili smrti Elvisa Presleya, objavljena je knjiga koju su napisala trojica njegovih bivših tjelohranitelja, u kojoj se navodi da se kultni pjevač borio s dugogodišnjom ovisnošću o amfetaminima. Francisco je, kada je bio ispitan, vješto izbjegao dati konačan odgovor sugerirajući da se pravi uzrok Elvisove smrti možda neće moći utvrditi do završetka laboratorijske analize, a čak i tada ostaje mogućnost da konkretan uzrok zauvijek ostane nepoznat. Nakon primitka toksikološkog izvješća postalo je očito da su uključeni medicinski stručnjaci pokušavali prikriti istinu.

Nalazi su otkrili da je Elvis Presley imao mnoštvo supstanci prisutnih u svom krvotoku u trenutku smrti, uključujući deset različitih droga. U svojim ranim dvadesetima, Elvis Presley razvio je ovisnost o amfetaminima. Te su tvari bile legalne u Sjedinjenim Državama do 1965. Međutim, zbog njegove borbe s nesanicom, Presley je počeo uzimati antidepresive kako bi mu pomogao u snu. Kako su se bližile kasne 1960-e, Presleyeva ovisnost o drogama se pojačavala, jer se oslanjao na njih kako bi postigao stanje euforije prije nastupa i kako bi se smirio prije spavanja.

Liječnik mu je u tom razdoblju pružio pomoć. Godine 1967. legendarna ikona rock and rolla ukrstila je putove s dr. Georgeom C. Nikopoulosom, od milja zvanim “dr. Nik”. Od tog trenutka nadalje, Nikopoulos je preuzeo ulogu Presleyeva predanog osobnog liječnika, prateći ga na njegovim putovanjima u Las Vegas i osiguravajući mu stalnu opskrbu amfetaminima i barbituratima. Teški zatvor poznata je posljedica produljene zlouporabe barbiturata.

S obzirom na otkriće njegovog tijela u savijenom položaju u blizini WC školjke, vrlo je vjerojatno da je pretjerano naprezanje tijekom pokušaja defekacije pogoršalo njegovo već kompromitirano srce. Kombinacija stresa, pretilosti, već postojećih medicinskih stanja i zlouporabe droga možda je u konačnici rezultirala time da je Presley doživio smrtonosni srčani udar dok je bio na zahodu. Slično svim teorijama, neizvjesnost oko ove i dalje postoji. Enigma oko uzroka smrti Elvisa Presleya dodaje element misterije u jednadžbu.

Preporučeno