Kupus, pogotovo kiseli je prepun vitamina i tokom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima. Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav naj ukusniji. Unatoč impresivnom udelu hranjivim sastojaka, kiseli kupus obično jedemo samo preko zime jer spada u hrnau koja se teže probavlja i nekima može loše da sedne na želudac. Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cele godine jer kupus čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnoom dozom vitamina.

Također, smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini pre više od 2 hiljada godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja. Kupus je preživio test vremena i postao je jako popularan prilog i začin jelima u mnogim kulturama. Iako je i svež kupus jako zdrav, kiseli ima daleko veće dobriti. Može ga se kuputu u svim trgovinama, ali ništa ne može da nadmaši kupus koji ste vi sami ukiselili. Nema toga što nema u kiselom kupusu, prepun je vitaminom C, željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima, proteinima..

Kiseli kupus je prirodni izvor probiootila, odnosno zdravih bakterija koje povoljno uteču na naš probavni sustav i čuvaju naša creva od upala i infekcija. Ali, valja pripaziti s konzumacijom kiselog kupusa, jer može da sadrži puno natrija. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli. Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv toksina, prekomernih plinova, nadimanje i zatvora te su korisni u osoba koje pate od Chronove bolesti. Poboljšavaju probavu, bakterijsku ravnotežu u crevima, pogotovo kada je narušena uzimanje antibiotika. Ostatak pročitajte ovde.

Preporučeno